20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZvonurile au condus marile burse europene

Zvonurile au condus marile burse europene

» Zvonurile au condus ieri tranzactiile din pietele europene de capital. Bursele europene au inceput tranzactiile in crestere, insa simple zvonuri i-au convins pe investitori sa arunce pe piata actiunile la preturi tot mai mici.

La putine ore dupa deschiderea burselor, indicii principali ai pietelor de capital din Londra, Frankfurt si Paris erau sub inchiderea din ziua de tranzactionare anterioara. Scaderea a fost generata de articole aparute in presa internationala, care citau surse neidentificate. Ieri dimineata aparusera zvonuri conform carora guvernul britanic ar investi 45 miliarde lire sterline in mai multe banci, inclusiv in Royal Bank of Scotland si in Barclays, pentru a le ajuta sa reziste pierderilor. In plus, ziarele si agentiile de presa straine publicau informatii legate de o posibila majorare de capital a celei mai mari institutii financiare germane, Deutsche Bank. De asemenea, un articol Bloomberg spunea ca Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds si alte mari banci britanice ar trebui sa plateasca 54 miliarde lire sterline pana in martie 2009.

Barclays si Royal Bank of Scotland au negat ca ar fi cerut vreun ajutor autoritatilor britanice. De asemenea, Deutsche Bank a negat informatiile aparute in presa printr-un scurt comunicat, adaugand ca puterea financiara a bancii este suficienta. Reactiile pe piete au fost mixte.
Mai multe vesti au readus incredere investitorilor si, simultan, bursele pe crestere. Pietele de capital europene au trecut pe cresteri dupa ce Banca Centrala a Australiei a taiat un punct procentual din rata de politica monetara, mai mult decat se astepta oricine. Decizia institutiei australiene a indus in piata opinia ca bancile centrale din lume vor reduce rata de politica monetara intr-o masura coordonata.
Bursele europene au recuperat intr-o mica masura caderile de luni, cand investitorii din intreaga lume au pierdut peste 2.000 miliarde dolari. Principalele burse europene au oscilat puternic ieri, astfel ca in jurul orei 17.15, indicele londonez FTSE 100 crestea cu 1,6%, indicele german DAX – cu 0,6% –, iar indicele parizian CAC40 – cu 2%.

Totusi, falimentul Lehman Brothers si intreaga criza au generat castiguri pentru Volkswagen. Titlurile producatorului auto german au crescut cu aproximativ 190% de la inceputul anului, cea mai mare crestere din acest an de pe bursele europene. Practic, colapsul Lehman Brothers i-a fortat pe investitorii care mizau pe scadere si care au "imprumutat" actiuni Volkswagen de la Lehman sa cumpere titluri ale producatorului auto. Investitorii au facut acest lucru pentru a-si micsora expunerea la falimentul bancii de investitii americane.

Bursa SUA
In sedinta de luni, principalul indice al bursei din New York a suferit cea mai dramatica scadere pe parcursul unei zile, de 7,75%, dar a recuperat ulterior. Principalele ingrijorari ale investitorilor au fost legate nu atat de problemele din SUA, unde autoritatile actioneaza concertat, ci mai mult din cauza crizei care ar putea lovi mai puternic celelalte economii ale lumii. In deschiderea sedintei de marti, bursele americane fluctuau, dupa ce Federal Reserve a anuntat un plan masiv de cumparare a datoriilor pe termen scurt ale companiilor, pentru a debloca lipsa acuta de lichiditate din piata.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă