10.2 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialScaderi generalizate la bursa

Scaderi generalizate la bursa

Prima zi a saptamanii a adus scaderi generalizate la Bursa de Valori Bucuresti, in urma valului de deprecieri care s-a manifestat, incepand de vineri seara, in SUA si a continuat luni dimineata pe pietele asiatice si in Europa. In aceasta perioada, investitorii de pretutindeni raman tematori in ceea ce priveste evolutia viitoare a sectorului financiar, chiar daca vineri seara Congresul SUA a aprobat planul de salvare de 700 miliarde dolari, revizuit in cursul saptamanii trecute. In plus, piata este vulnerabila in fata vestilor negative care inca vin cu regularitate.
La Bucuresti, deprecierile au fost destul de ample in deschidere si in primele doua ore de tranzactionare, dupa care preturile s-au stabilizat in general in apropierea minimelor atinse in jurul pranzului. Se pare ca si investitorii locali reactioneaza la semnalele primite de pe pietele mature, pentru ca ieri putine au fost companiile care afisau la inchiderea sedintei de tranzactionare culoarea verde. Lichiditatea este asemanatoare cu cea de saptamana trecuta, luni fiind tranzactionate titluri de aproximativ 6,42 milioane euro la Bursa de Valori Bucuresti, cu un total general de 7,87 milioane euro. 

 

Dupa incheierea ultimelor tranzactii, cel mai afectat de scadere era indicele BET-FI, care a pierdut 10,5%, urmat de BET-XT (indicele blue-chip in componenta caruia intra si societatile de investitii financiare), cu o scadere de 7%, si ceilalti 4 indici, cu deprecieri cuprinse intre 4,4 si 5,7%. Banca Transilvania a anuntat un profit net de 396,62 milioane lei, cu 197% mai bun decat cel inregistrat la sfarsitul lunii septembrie in 2007. Profitul operational a crescut cu 30% fata de perioada asemanatoare a anului trecut si a fost inregistrat si profit net exceptional din vanzarea participatiei Asiban, de 223,08 milioane lei. Banca Transilvania este in continuare oprita de la tranzactionare pentru consolidare (din 10 actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei se va ajunge la o singura actiune cu valoarea nominala de 1 leu).

Tot in sectorul bancar, BRD Groupe Société Générale a pierdut ieri 8,7% din pret, pe fondul unui volum de tranzactionare destul de bun, de peste 200.000 actiuni, iar Banca Comerciala Carpatica a reusit sa se mentina in teritoriul pozitiv cu o crestere usoara de 0,4%.
In cazul societatilor de investitii financiare, scaderile au fost semnificative. SIF1 Banat Crisana afisa, dupa ultimele tranzactii, o pierdere de 9%, cu un volum mic de tranzactionare de numai un milion actiuni, in timp ce restul societatilor de investitii au pierdut ieri peste 10% din pret. S-au remarcat negativ SIF2 Moldova si SIF3 Transilvania, cu deprecieri de peste 11 procente si cu volume de tranzactionare care au trecut de 2,4 milioane actiuni.

Cele mai citite

Ponturi: Când poți cumpăra cele mai ieftine bilete de avion

Specialiștii divulgă secrete care te ajută să economisești bani, când faci o rezervare Cu cât timp înainte ar trebui să cumperi un bilet de avion,...

Polițiștii organizează un protest în Piața Victoriei din Capitală

În contextul Zilei Armatei, organizațiile reprezentative ale polițiștilor, personalului contractual și pensionarilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) organizează un protest pentru a atrage atenția...

Cum te ajută un magazin de tapete specializat să obții un decor original și personalizat?

Când vine vorba de decorarea casei tale, tapetul este o soluție care poate transforma complet un spațiu, aducând personalitate și stil fiecărei camere. Alegerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă