7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialMarisel, satul de la marginea salbaticiei din defileele Apusenilor

Marisel, satul de la marginea salbaticiei din defileele Apusenilor

– Unul dintre cele mai pitoresti locuri din Muntii Apuseni se afla la doar 50 de kilometri distanta de Cluj.

– Marisel a intrat in legenda in timpul Revolutiei de la 1848, cand moatele de aici au infrant o ostire maghiara.

Toamna blanda a transformat Muntii Apuseni intr-un sevalet imens. Rosul, auriul, cafeniul si ocrul padurilor de foioase se imbina cu verdele intunecat al codrilor de molid. Pajistile au capatat culoarea galbena a paielor, iar stancile cenusii, patate cu licheni ingalbeniti, puncteaza un peisaj de vis. Drumul catre Marisel seamana cu o ceremonie initiatica. De la Cluj, turistii lasa in urma agitatia orasului si drumul aglomerat catre Oradea in Gilau. Aici, muntele isi trimite primii soli. Colinele pietroase ingradesc lacul de acumulare sagetat de pastravi, din apa caruia este alimentat intreg orasul Cluj. Drumul incepe sa urce domol catre Somesul Cald, unde un al doilea lac este marginit de vile.

Drumul trece peste un pod deasupra lacului, intocmai ca in basmele in care eroii trec peste Apa Uitarii. Intr-adevar, dupa Somesul Rece, turistii uita de tot de orasul zgomotos care se intinde in urma ori de asezarile care forfotesc ca niste furnicare, de-a lungul vaii Somesului Mic. De acum inainte, codrii si lacurile formeaza un tinut care aminteste calatorilor de Elvetia. Drumul continua si urca pe buza barajului lacului de la Tarnita, iar turistii trec, ca in basmele populare, peste inca o apa. De aici, drumul se ingusteaza si trece pe langa steiuri semete de cremene.

Dincolo de mantia aurie a fagilor
In octombrie, fagii si mestecenii astern cate o mantie de frunze peste asfaltul cenusiu. In zilele in care vantul uita sa sufle cu putere, frunzele care se desprind de pe crengile copacilor seamana cu un roi de fluturi de ceara. Dupa ce drumul trece de coada lacului Tarnita, incep codrii de molid si de brad. Acolo este si granita comunei Marisel. Primele case sunt cele ale clujenilor, care si-au ridicat locuinte de vacanta. Urmeaza tabara scolara a Universitatii Tehnice, iar apoi se afla Uzina Electrica. Aceasta uzina are tuneluri lungi de sute de kilometri sapate in inima muntelui, in peretii de calcar, aidoma unor caverne uriase. Dincolo de uzina de apa, drumul se ingusteaza si mai tare. De-a lungul unui parau, soseaua serpuieste cale de cinci kilometri, dupa care urca in curbe lungi coasta muntelui.

Drumul cu pricina este primejdios pentru neprieteni. Aici, moatele din Marisel, conduse de Pelaghia Rosu, cea mai cunoscuta eroina a Revolutiei de la 1848 din Transilvania si la fel de brava ca si Ana Ipatescu de la Bucuresti, au infrant oastea maghiara care vroia sa atace pe la spate legiunile conduse de Avram Iancu. Amintirea eroinei de acum 160 de ani a ramas vie la Marisel. Unica statuie din comuna este, de fapt, bustul curajoasei amazoane, situat la mica distanta de Crucea Iancului, monument unde se aduna in fiecare vara conducatorii motilor, ca sa ii omagieze pe cei cazuti si sa participe la traditionalul targ din Marisel, acolo unde satenii veniti din Campia Transilvaniei schimba produse cu locuitorii muntelui. Carutele motilor vin pline cu ciubere si cu grinzi de lemn si pleaca pline cu porumb si cu varza.

O lume in schimbare
Insa Mariselul este o lume in plina transformare. Printre casele traditionale ale motilor, au aparut si locuinte falnice, ale celor plecati la munca in strainatate, dar si case de vacanta ale clujenilor cu dare de mana. In sat, tot mai multe locuinte au apa si canalizare. In centrul comunei, exista Internet. De asemenea, in Marisel au fost create niste pensiuni care au devenit faimoase in Ardeal. Proprietarii ofera, pe langa ospitalitate, si bucate traditionale romanesti, de la slanina cu ceapa rosie, servita cu tuica tare de prune, pana la ciorba de vacuta cu ardei iute murat cu felioare de ceapa si pana la friptura de vanat, coapta in sos de vin intr-un cuptor cu lemne. Cel mai aratoas dintre aceste lacasuri ale ospitalitatii este hanul "Popasul Iancului".

Proprietarul sau, Viorel Plesa, are intotdeauna o vorba buna pentru oaspeti. "Ii primim pe toti, de parca ar face parte din familie. De aceea, cei mai multi dintre clienti se intorc la noi". De curand, hanul a fost extins, ca sa ii poata primi de toti oaspetii. In Marisel, au fost construite si doua partii de schi, iar de la iarna, aici va fi organizat si un festival al zapezii. Zona este propice sporturilor de iarna, deoarece zapada se instaleaza din noiembrie si se da dusa abia in aprilie. Singurul loc care pare de neatins este defileul Mariselului. Este vorba de o vale salbatica, stapanita de lupi si de mistreti, in care oamenii patrund cu sfiala. Padurile multicolore din aceasta vale par ca au ramas neschimbate de la Facerea Lumii, iar izolarea locului fereste defileul de rautatile oamenilor.

Cele mai citite

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...

Zelenski cere aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze față de implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă