Istvan Haller, secretar de stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, acuza Guvernul ca de trei ani intarzie cu buna stiinta aplicarea unei sentinte a CEDO in cazul conflictului interetnic de la Hadareni.
Istvan Haller acuza Guvernul ca intarzie de trei ani sa aloce bani pentru punerea in aplicare a sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Hadareni, localitate din judetul Mures, unde in 1993 a izbucnit un conflict intre locuitorii romani majoritari si cei de etnie roma, in urma caruia au murit patru oameni si au ars 14 case. Fortele de ordine au stat atunci deoparte, deoarece cei care erau batuti si incendiati in case erau de etnie roma. In 2005, CEDO a condamnat Romania la despagubiri pentru localnicii afectati, dar a si obligat Guvernul sa finanteze un program de investitii in zona Hadareni: infrastructura, gradinite, inlocuirea caselor distruse si o hala industriala care sa genereze locuri de munca pentru localnici, indiferent de etnie.
Acest lucru nu s-a intamplat decat partial: Guvernul s-a achitat de despagubirile banesti pentru localnici, dar intarzie in fiecare an sa dea banii pentru investitii. In semn de protest, secretarul de stat, Istvan Haller, a intrat de ieri in greva foamei: "Au trecut mai bine de 15 ani de la acel eveniment si trei ani de la sentinta CEDO. Aproape zilnic am incercat sa rezolv aceasta problema pe cai oficiale. Nu se mai poate ca Guvernul sa isi bata joc de cetatenii Romaniei si de o decizie a CEDO. Mi s-a umplut paharul!".
Istvan Haller sustine ca "Guvernul refuza sa respecte hotararea CEDO. De fiecare data, a eliberat banii necesari la sfarsitul anului, cand era imposibil sa mai fie cheltuiti. Banii s-au intors la buget. Anul acesta, Guvernul a emis hotararea de finantare pe 9 septembrie. Mi s-a promis ca banii vor ajunge acolo. Azi am aflat ca Ministerul Finantelor nici macar nu a eliberat banii". Suma necesara s-ar ridica la 300.000 de euro, iar pentru contractarea construirii celor trei gradinite si a halei industriale de la Hadareni, termenul limita de cheltuire a banilor este 15 decembrie.
"Conform legii, trebuie sa se organizeze licitatii, pentru ca sunt bani publici. Cand mai pot ei sa faca asta pana la 15 decembrie? Banii se vor intoarce iar la buget", spune Haller.
Haller nu va renunta la greva foamei pana cand Guvernul nu se achita de toate obligatiile: "Am fost pacalit si decizia mea este sa raman in greva foamei pana cand Guvernul va rezolva nu doar problema Hadareni, ci si alte doua sentinte ale CEDO in favoarea unor oameni care au fost discriminati in Harghita. Sau pana cand Consiliul Europei va veni sa verifice cum respecta Romania implementarea unor decizii ale CEDO".
Seful lui Haller, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, ii da dreptate colegului sau, dar nu este de acord cu forma de protest a acestuia: "Ne-a informat de decizia dansului. stim povestea de la Hadareni. Totusi, un demnitar are la dispozitie alte instrumente pentru a-si impune punctul de vedere sau pentru a face lobby".
Romania a fost obligata de CEDO sa despagubeasca 25 de persoane de etnie roma pentru daunele suferite in conflictul de la Hadareni cu suma de 500.000 de euro.