Orori teribile ingreuneaza constiinta fostului secol. Ele sunt consecinta Holocaustului si a Gulagului. Acestea sunt cele doua fete negre ale secolului XX pentru care la o Judecata de Apoi, mai presus de judecata istoriei, cei vinovati vor da cu atat mai mult socoteala. Parca niciodata crimele, atrocitatile, abuzurile, agresiunile si incalcarile drepturilor omului nu au fost mai numeroase si mai diabolic puse la punct. Din pacate sunt inca destule persoane care au o anumita varsta, si cu toate acestea au trecut prin timp si prin viata ca gasca prin apa fara sa stie nimic din ce s-a intamplat atunci. Adica ceva stiu fiindca isi mai aduc cat de cat aminte din ce au invatat la scoala sau au auzit la coltul strazii si citit din coltul gazetei, dar emotional afectiv sunt complet indiferente. Impotriva unei asemenea indiferente cei care intr-adevar stiu ce au fost Holocaustul si Gulagul au datoria sa avanseze permanent intru reamintire, slujindu-se de un instrument din ce in ce mai dispretuit, memoria.
stim ca in 2004 Ion Iliescu a semnat documentul prin care Romania isi recunostea vinovatia fata de masacrele comise impotriva evreilor in Transnistria si in alte locuri, din anii ’40. Pe de alta parte tot Romania sub conducerea maresalului Ion Antonescu nu a trimis evrei din Regat in lagarele mortii din Polonia, asa cum nemtii ne cereau, si de asemenea a tolerat fuga evreilor peste granita din Ardealul de Nord ocupat de unguri, ca sa-si gaseasca astfel scaparea.
Comisia internationala pentru studierea Holocaustului in Romania a fost prezidata de istoricul Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel, nascut, cum se stie, la Sighet.
In acel raport scrie negru pe alb: "Dintre toti aliatii Germaniei naziste Romania poarta responsabilitatea pentru cea mai mare contributie la exterminarea evreilor in afara Germanei". Insa tot Romania, dupa Uniunea Sovietica, ca sa nu vorbim de China ca intram in alt continent, a fost tara unde regimul comunist a comis cele mai cumplite crime. Desi a semnat acel document, presedintele de atunci nu s-a abtinut si i-a decorat putin mai tarziu pe Vadim Tudor si Gheorghe Buzatu, persoane care-l adora pe Antonescu. Din aceasta cauza, 14 decembrie 2004 Elie Wiesel i-a returnat lui Ion Iliescu decoratia "Steaua Romaniei" care ii fusese decernata in iulie 2002. Aceste sunt cateva date ale ultimilor ani. Intr-o comparatie inedita, daca in primul razboi mondial avem Marasesti si Turtucaia, deci binele si raul, lumina si intunericul, tot asa in al doilea razboi exista granita Ardealului de Nord si… Transnistria.