20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariile profesorilor, efort suplimentar de 4,6 miliarde lei

Salariile profesorilor, efort suplimentar de 4,6 miliarde lei

Cresterea salariilor cadrelor didactice cu 50%, cu mult peste nivelul de 9% aprobat in prealabil de Guvern, necesita un efort suplimentar de circa 4,6 miliarde lei (1,23 miliarde euro). Suma reprezinta 0,77% din produsul intern brut (PIB) estimat pe 2009 de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
In bugetul pe 2008, pentru salariile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar s-au alocat 8,74 miliarde lei, care includ majorarea cu 9% de la 1 octombrie. De asemenea, pentru salariile din invatamantul universitar, finantate partial (in proportie de 50-70%) de la bugetul Ministerulul Educatiei, s-au alocat 1,95 miliarde lei, potrivit lui Daniel Tomoni, ofiterul de presa al Ministerului Educatiei.

Parlamentarii au votat marti o crestere impresionanta a salariilor cadrelor didactice – cu 50%, de la 1 octombrie. Exceptie fac profesorii universitari, pentru care s-a aprobat o crestere cu 70% a salariilor. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca nu se va opune adoptarii.
Aceste majorari peste nivelul (de 9%) avut in vizor de Guvern necesita un efort suplimentar de 3,5 miliarde lei pentru cadrele din invatamantul preuniversitar si de peste 1 miliard de lei pentru invatamantul universitar.
"Toate aceste majorari de salarii si pensii ar putea antrena un val de cereri de cresteri salariale atat in celelalte sectoare bugetare, dar si in mediul privat. Ce se aproba sau se promite acum nu are nici o legatura cu realitatea economica, efectele se vor vedea in accelerarea inflatiei, care va taia puternic din castigurile suplimentare", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

"De asemenea, cele mai multe cheltuieli suplimentare din ultima rectificare bugetara se fac pe baza unor venituri inscrise doar pe hartie, prin umflarea PIB-ului. Intr-o tara care are nevoie de dezvoltare, in loc sa stimulezi salariatii, populatia activa, stimulezi pensionarii care nu-ti aduc nici un plus de productie, doar in scop electoral. E un mod de abordare socialist", a adaugat Chidesciuc.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă