15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialVilele cu epoleti ale sefilor politiei

Vilele cu epoleti ale sefilor politiei

Bugetarii cu functii de conducere de pe intreg cuprinsul Romaniei par sa fi gasit o aplicatie particulara a proverbului care spune ca omul gospodar isi face vara sanie, iar iarna – caruta. Ei au descoperit ca omul gospodar isi face vila din salariul de bugetar, iar din banii obtinuti prin intermediul firmelor sotiei sau sotului isi rotunjeste veniturile. Vilele de sute de mii de euro sunt trecute in declaratiile de avere ca avand valori de zeci de ori mai mici. Mostenirile primite de la unchi, matusi si o puzderie de alti binevoitori sunt cele mai frecvente justificari pentru palatele care nu ar fi putut fi ridicate din salarii lunare de cateva sute de euro. Astazi va prezentam primul episod dedicat realizarilor imobiliare ale catorva reprezentanti ai unei categorii aparte de bugetari – politistii si magistratii.
In urma cu cativa ani, impresionat de avalansa de sesizari privind averile imobiliare dobandite de politistii din judete, ministrul de Interne de atunci Ioan Rus a demarat o suita de anchete in intreaga tara. Rezultatul campaniei a fost un fiasco, politistii anchetati capatand practic certificate de buna purtare de la inspectori, dupa ce au invocat ca surse ale averilor tot felul de mosteniri si venituri ale familiei. Esecul acelei campanii a avut efect in timp, sefii din inspectoratele judetene de politie capatand astfel curaj pentru a-si afisa ostentativ prosperitatea locativa.
Printre politistii cu vile de colectie se numara seful Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, Toma Rus, seful IPJ Vrancea, comisarul-sef Sandel Doaga, sefii Politiei Maramures (judet pe raza caruia se afla localitatea Borsa, unde agentii obisnuiti sunt striviti cu masinile de infractorii deranjati din treburile lor cotidiene) si seful Politiei Neamt.

Seful directiei generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, Toma Rus, are o vila impresionanta in satul Caprioara, din comuna Recea Cristur, pe Valea Somesului. La subsol, are crama si pivnita. La parter, Toma Rus are o sufragerie cat un hambar, o bucatarie si o spalatorie. Suprafata vilei este de 505 mp. La etaj, vila are trei dormitoare, fiecare cu baie proprie, iar mansarda adaposteste o sala de biliard. Toma Rus a declarat, in repetate randuri, ca vila a fost construita din veniturile familiei sale, care se ridica la 20.000 de euro. Sustine ca banii provin din salariul sau, precum si din farmacia Viafarm, a sotiei sale. Familia Toma Rus a mai inchiriat o serie de spatii comerciale de la societatea de stat Piscicola, pe care le-a subinchiriat, ulterior, la preturi mult mai mari. Afacerea a intrat in vizorul DNA Cluj, insa Toma Rus a declarat ca ancheta pornita in acest caz este o razbunare personala a procurorului Florin Maghiar.

 

Acesta este ruda cu deputatul PD-L Daniel Buda, fostul avocat al trustului de presa Gazeta, ai carui manageri au fost anchetati pentru santaj si pentru constituirea unui grup infractional organizat tocmai de catre Toma Rus. Acesta are in Cluj si un apartament de 204 mp. Cei doi soti Rus au castigat, anul trecut, din salarii, chirii si dividende, mai mult de 320.000 de lei.
In schimb, colegul sau, seful Inspectoratului Judetean de Politie din Cluj, Ioan Pacurariu, detine o casa de locuit de 150 mp in Cluj-Napoca, dar are un credit de 35.000 de euro. Localnicii din satul Campenesti spun ca Ioan Pacurariu isi construieste o casa de vacanta pe malul lacului Campenesti, impreuna cu bunul sau prieten, fiul primarului PNL din comuna Apahida, Ionel Farcas.

Pensiune pentru comisarul-sef
In statiunea montana vranceana Soveja, cea mai ozonata localitate din Europa, familia actualului sef al IPJ Vrancea, comisarul-sef Sandel Doaga,
si-a ridicat o constructie cu parter, demisol, doua etaje si mansarda, care a aparut in declaratia de avere ca fiind casa de vacanta. In fapt, sotia sefului IPJ, Aneta Doaga, a ridicat constructia in numai un an de zile din "propriul salariu". Potrivit declaratiei de avere, la 1 august 2007 dna Doaga a vandut casa de vacanta cu zece camere si salon pentru restaurant firmei SC Dolce Lexia SRL Dumbraveni, contra sumei de 21.750 lei. Valoarea declarata la impozitare a casei de vacanta, care este o pensiune in toata regula, este de 104.000 lei. Asta inseamna ca imobilul in chestiune si-a marit valoarea de aproape cinci ori in numai noua luni.

 

Din datele puse la dispozitie de ORC Vrancea reiese ca unicul asociat si administrator la SC Dolce Lexia SRL este Ioana Maria Doaga, fiica cea mare a sefului Politiei vrancene. "Am ridicat casa din salariul meu si al sotiei, care impreuna insumeaza peste 10.000 lei. Nu mi se pare o constructie impunatoare, mai ales ca este goala ca o coasca in interior. De-abia de acum incolo va avea fiica mea de bagat bani in ea. Oricum, eu nu ma ocup de pensiune, ci sotia si cele doua fiice ale mele. A fost evaluata la 104.000 lei deoarece, intre timp, i-a mai crescut valoarea", a declarat Sandel Doaga. In zona centrala din Soveja, unde este amplasata pensiunea familiei Doaga, metrul patrat de teren se vinde cu cel putin 50 de euro. Astfel, numai valoarea terenului de sub constructie se ridica la 150.000 de euro. Impreuna cu cladirea, toata investitia valoreaza, dupa calculul expertilor imobiliari, peste 500.000 de euro.

Politisti maramureseni cu fler imobiliar
Cat este de rentabila meseria de politist, numai politistii stiu si numai declaratiile de avere ii pot contrazice. Pe langa banii stransi din lefuri, multi dintre politistii maramureseni dovedesc ca au fler si in domeniul imobiliar. Ei reusesc sa-si cumpere, sa-si construiasca sau sa primeasca (din donatii sau mosteniri) mai multe imobile.
seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures, comisar-sef Ioan Isac (51 de ani), detine, potrivit ultimei sale declaratii de avere, facuta publica in aprilie 2005, doua locuinte: un apartament in Baia Mare (achizitionat in 1992, dupa ce a fost promovat in functia de sef Serviciu Management Resurse Umane, si evaluat la 120.000 de lei) si o vila cu trei niveluri in somcuta Mare (Maramures).

 

Ultimul edificiu al sefului IPJ Maramures a fost construit incepand cu anul 1997 pe un teren de 1,16 hectare (cumparat cu un an inainte) situat in apropierea unei foste ferme pomicole. Isac a justificat constructia prin faptul ca a contractat doua credite bancare, unul de 13.650 de dolari (antamat in 2002 si pentru care si-a ipotecat apartamentul) si unul de 10.000 de euro (contractat in 2005). Vila sefului IPJ Maramures se intinde pe o suprafata de 224 mp, in curtea interioara fiind ridicat un foisor din lemn si piatra. seful Politiei mai sustine ca, pe langa salarii, familia sa mai aduna la "bugetul casei" cate 2.500 de euro pe an din vanzarea merelor.
Adjunctul sefului IPJ Maramures, comisar-sef Florian Ioan Virgiliu Maxim (52 de ani), este de departe cel mai mare "colectionar" in domeniul imobiliar. Acesta detine doua apartamente si doua case. In afara apartamentului cumparat pe vremea cand era ofiter operativ I Judiciar la Militia judetului Maramures, comisarul-sef mai detine un apartament (primit ca donatie de sotia sa in anul 2006), o vila cu suprafata de 418 mp (construita in 1999) si o alta casa, in orasul Ulmeni (Maramures), mostenita de politist.

 

In fapt, Maxim nu se poate plange ca a fost neglijat de familie. In afara mostenirilor, el a mai beneficiat de o donatie de 8.000 de euro (in 2004). Insa, in anul 2000, comisarul-sef Maxim a mai beneficiat si de un control MAI, care a verificat legalitatea modului in care au fost dobanditi banii necesari vilei cu mansarda si terasa. Rezultatul anchetei a fost urmatorul: politistul si-a dobandit legal venitul necesar construirii vilei, ajutat de donatii, valorificari de bunuri uzate, alimente din partea parintilor si ajutor in natura din partea unor nepoti, care au prestat munca benevola in folosul unchiului Maxim.
seful biroului Judiciar din cadrul Politiei Municipiului Baia Mare, comisar-sef Ioan stefan Tohatan, are in proprietate o vila in suprafata de 200 mp, cumparata in 1998 de la Marcel Brandusan (fost ofiter de Securitate si comandant la "doi s-un sfert") si extinsa ulterior. Politistul completeaza venitul total al familiei, cu 800 de lei pe an, bani obtinuti din activitatea de lector la o universitate din Baia Mare.

Si comisarul-sef Romeo Danciu, fost tehnician la Ocolul Silvic Ulmeni, fost sef al Serviciului Economic in cadrul Politiei Muncipiului Baia Mare, fost lucrator la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Maramures, actualmente sef al serviciului Logistic din IPJ, detine o vila tip conac. "Membrii din conducerea IPJ Maramures si-au dobandit imobilele respectand intocmai legile in vigoare", mentiona la vremea documentarii articolului comunicatul oficial al institutiei.

Casa pe pamant de la Primarie
Vilele sunt la mare moda si printre politistii din Neamt, mai ales cand este vorba de sefi. Venit din Iasi la Piatra Neamt la scurta vreme dupa alegerile din 2004, seful Inspectoratului de Politie al judetului, inspectorul-sef Aurelian Vasea soric, si-a ridicat o vila intr-o zona rezidentiala bine cotata, beneficiind de aportul Primariei Piatra Neamt sub forma unui teren. Demersurile preliminare pana la obtinerea autorizatiei de construire au fost facute de Dumitru Florin Olariu, care era proprietar doar pe 91 mp. Restul de 200 mp necesari pentru vila politistului au fost luati, initial, in concesiune de la Primarie. Recent, folosindu-se sintagma "constructor de buna-credinta", soric a cumparat terenul concesionat lui Olariu.

Prin Autorizatia de construire 442 din 2007, Dumitru Florin Olariu a obtinut dreptul de a construi, conform proiectului, o locuinta cu trei niveluri, dintre care unul de mansarda, cu suprafata desfasurata de 256 mp, din caramida si cu valoare declarata de 524.520.000 lei. La nici o luna de la emiterea acestei autorizatii, proprietar pe teren si pe proiectul vilei a devenit comisarul-sef soric, prin cumparare. "Eu nu am avut nici o legatura cu concesionarea terenului, pentru ca am cumparat terenul cu proiectul gata facut si autorizatia de construire eliberata pe numele lui Dumitru Florin Olariu", a declarat Aurelian soric. Banii pentru aceasta vila au provenit, conform precizarilor facute de seful Politiei Neamt, din vanzarea unui apartament din Iasi, cu 100.000 de euro.

 

Conform declaratiei de avere, comisarul-sef soric mai detine, in afara de vila din Piatra Neamt, doua terenuri intravilane in municipiul Iasi, de 308 si 675 mp. Un alt teren, cu suprafata de 505 mp, a fost vandut de Aurelian soric in luna februarie a acestui an, cu 50.000 de euro.
Comisarul-sef soric are un depozit bancar in valoare de 200.000 de lei, dar si o datorie, la aceeasi banca, in valoare de 350.000 lei. Totusi, salariul lui pentru intreg anul 2007 nu a fost decat de 91.664 de lei, in timp ce al sotiei, notar stagiar, a fost de doar 8.500 lei.

Casa neterminata
Comisarul-sef Liviu Zanfirescu, comandantul IJP Iasi, detine o vila pe strada Dacia, in zona bulevardului Dimitrie Cantemir, constructie ridicata pe o parcela de 450 mp. Comandantul sustine ca, pana acum, casa l-a costat, cu tot cu teren, 60.000 de euro.
"Nu este finisata la exterior, mi-ar mai trebui inca 30.000 de euro s-o termin, dar nu am posibilitatea sa mai achit acum inca un credit. De doi ani si jumatate n-am mai facut nimic la casa, a ramas asa, fara finisajele exterioare. O parte din camere sunt goale, fara mobila, de poti juca ping-pong prin ele", a declarat Liviu Zanfirescu.

Palat de 400 mp evaluat la 25.000 de euro
Magistratul Dan Badarau, fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, si sotia sa, Stela Badarau, notar de succes din Iasi, au strans o avere importanta in domeniul imobiliar. Scriptic, aceasta are insa o valoare substantial mai mica decat aceea de piata. Magistratul Badarau detine doua apartamente in Iasi, evaluate la 12.000 de euro, o casa de 25.000 de euro si spatii comerciale de 30.000 de euro. "Eu nu trebuie sa dau explicatii nimanui. Sotia si fiica mea sunt notar public si veniturile sunt impozitate. Asta este", a explicat, scurt, Badarau.
La o prima evaluare, vila de 400 mp a familiei Badarau "sare" de 400.000 de euro, nu 25.000, cum apare in declaratia de avere. "O vila in aceasta zona se vinde cu aproximativ 700 de euro mp. De exemplu, avem la vanzare in acest moment o casa de 360 mp aici pentru suma de 350.000 de euro", a afirmat George Guti, managerul unei agentii imobiliare iesene.

 

» Pensiune la munte
Comandantul Politiei orasului Uricani detine o adevarata pensiune in statiunea Straja, care ofera servicii de cazare si masa pentru turisti in sezonul de schi. Pensiunea "Bianca" se afla chiar la intrarea in statiune si cunoscatorii spun ca este administrata de familia comandantului politiei. Danut Mocanu, seful Politiei din Uricani, a precizat ca "este o cabana a familiei mele, pe care o detin impreuna cu cumnatul meu. Nu este nici o problema".

Cititorii care au informatii legate de vilele detinute de sefii unor institutii bugetare pot trimite documentele si fotografiile respective pe adresa de e-mail corespondenti@romanialibera.ro

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă