17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialValidarea planurilor urbanistice, blocata pe termen nelimitat

Validarea planurilor urbanistice, blocata pe termen nelimitat

»  Nici un plan urbanistic zonal (PUZ) nu mai poate fi aprobat pana la numirea unei Comisii Tehnice de Urbanism la Primaria Capitalei.

»  Consilierii generali au amanat luarea unei decizii in privinta componentei comisiei.

»  La Primarie s-au adunat cateva sute de proiecte care trebuie avizate de edili.

Bucurestenii care doresc sa ridice o constructie si au nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) sunt nevoiti sa astepte mult si bine pentru ca autoritatile locale nu au fost in stare sa stabileasca componenta Comisiei Tehnice de Urbanism. Dupa multe discutii, dezbateri si certuri, nu s-a ajuns la nici un rezultat. Cei care vor avea de suferit vor fi beneficiarii PUZ-urilor care, in mod normal, aveau de asteptat cate sase-sapte luni pana obtineau toate aprobarile legale. In prezent, nu se mai poate estima un termen, pentru ca PUZ-urile sunt blocate, in absenta unei comisii care sa le valideze. Aceasta inseamna o intarziere a investitiilor in constructii, despre care nimeni nu poate spune cat va dura.

Bucurestiul, blocat din punct de vedere urbanistic
"In prezent, avem 200-300 de PUZ-uri in diferite stadii de avizare. Comisia Tehnica de Urbanism nu functioneaza, primarul ne-a comunicat ca aceasta s-a desfiintat o data cu demiterea arhitectului-sef al Capitalei (n.r. – luna iulie a.c.). Bucurestiul este blocat din punct de vedere urbanistic", a declarat Horatiu Tica, presedintele Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pana in prezent, aprobarea unui PUZ dura sase-sapte luni, iar in situatia actuala perioada s-a prelungit. Validarea PUZ-ului de catre Comisia Tehnica de Urbanism, unul dintre pasii care trebuie facuti pana la aprobare, nu mai este posibila pana la numirea unei noi comisii.   

Certuri interminabile
Primarul Sorin Oprescu a propus spre aprobare consilierilor generali lista cu noua componenta a Comisiei Tehnice de Urbanism, dar acestia au refuzat de doua ori sa o aprobe si au amanat luarea unei decizii. Impotriva listei propuse de edilul-sef au fost si 34 de ONG-uri, care au criticat faptul ca nu se mai respecta deciziile luate la semnarea Pactului pentru Bucuresti. Acestea au cerut ca, inainte de a se aproba componenta comisiei, sa se stabileasca regulamentul de functionare al acesteia. Presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti, Mircea Ochinciuc, s-a aratat si el nemultumit de componenta comisiei, si a cerut aprobarea mai intai a regulamentului si apoi a listei de membri.

NEMULTUMIRI
» Comisie
Primarul Oprescu a declarat ca, pana la formarea din nou a comisiei, cu aceiasi membri sau cu altii, nici un plan de urbanism nu va fi luat in discutie pentru a fi validat, pentru ca acest lucru nu intra nici in prerogativele arhitectului-sef si nici in cele ale primarului. Edilul-sef a incercat sa-i convinga pe consilieri sa aprobe lista propusa, insa fara succes. Nici cu ONG-urile nu s-a descurcat mai bine, pentru ca nu a reusit sa le convinga de bunele sale intentii.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă