0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlexandru Boc: "Semnam ce-mi dadeau gardienii"

Alexandru Boc: „Semnam ce-mi dadeau gardienii”

» Fostul fotbalist al nationalei sustine ca pe perioada in care s-a aflat in inchisoare nu a dat note informative, ci doar si-a pus semnatura pe declaratiile intocmite de altii.

» "Romania libera" si asociatia civica "Militia Spirituala" au publicat ieri, in exclusivitate, stenograma unei sedinte a CC al PCR din 1970 din care reiese ca Alexandru Boc a avut "viata de pension" in inchisoare, in schimbul informatiilor date militienilor.

"Romania libera" publica astazi partea a doua a articolului despre trecutul zbuciumat al vicepresedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Alexandru Boc. In 1969, pe vremea cand era mare vedeta la Dinamo, Boc s-a batut intr-un bar din Bucuresti, fapta care i-a atras condamnarea la doi ani si jumatate de inchisoare pentru vatamare corporala. In detentie insa, sportivul a avut parte de un tratament foarte bun, fapt ce i-a scandalizat pe liderii comunisti ai vremii, inclusiv pe Ceausescu. Stenogramele sedintei CC al PCR din data de 8 septembrie 1970 in care s-a discutat "cazul Boc", publicate in exclusivitate de "Romania libera", arata faptul ca vedeta de fotbal a fost tratata regeste in detentie, in compensatie pentru notele informative pe care le dadea la Militie.

Targul nu a fost agreat insa de Ceausescu, care i-a sanctionat pe ministrul de Interne si pe seful Militiei Capitalei pentru "incalcarea regimului de executare a pedepselor in cazul Boc", iar fotbalistul a fost mutat intr-un penitenciar cu regim normal. Atunci cand a fost intrebat insa despre trecutul sau, vicepresedintele LPF a prezentat doua variante de raspuns. Boc a recunoscut pentru "Romania libera" ca a semnat note informative din inchisoare. Pe de alta parte, intr-un interviu acordat "Gazetei Sporturilor", fostul fotbalist a relatat o varianta "romantata" a respectivului episod din viata sa, declarandu-se o victima naiva a familiei Ceausescu si a unor nomenclaturisti "incornorati" de pe vremea cand era un playboy de Dambovita.

"Am semnat, dar nu stiam ce"
Fostul fotbalistul a declarat in "Gazeta Sporturilor" ca Ceausescu a fost cel care l-a aruncat in inchisoare dupa ce ar fi aflat ca "sefii Militiei i-au permis lui Boc sa faca o detentie usoara", sugerand ca ar fi fost vorba de o simpla razbunare din partea fostului dictator. Concluzia pe care o trage vicepresedintele Ligii se bazeaza pe un fragment, scos din context, din stenogramele sedintei Comitetului Central al Partidului Comunist Roman din data de 8 septembrie 1970. Cu acest prilej, Ceausescu impreuna cu alti lideri marcanti ai PCR au dezbatut cazul fostului fotbalist deoarece la unul dintre numeroasele puncte aflate pe ordinea de zi se afla "o informare referitoare la unele incalcari privind regimul de executare a pedepselor".
Teza prezentata de Boc si la postul de televziune GSP TV nu se sustine, deoarece la data la care a avut loc discutia din CC al PCR fotbalistul ispasise deja mai multe luni de inchisoare.
In plus, Boc omite sa mentioneze motivele care au stat la baza regimului preferential de care a beneficiat in cele sase luni cat a stat in arestul Militiei. In cadrul sedintei CC al PCR, Cornel Onescu, ministrul de Interne de la acea vreme, a declarat: "Boc, cand a fost condamnat, a fost trimis la Militia Capitalei. Au venit si au cerut sa il foloseasca ca informator pentru ca cunostea o multime de lucruri in legatura cu o banda de straini care plasase marci false in tara noastra. Cand s-a terminat cu aceasta banda, mi s-a prezentat o informare. Atunci am intrebat: s-a terminat cu situatia lui de informator, de ce nu il trimiteti la Vacaresti pe Boc? Au venit si au spus ca in mod legal il folosesc".
Intr-o declaratie data "Romaniei libere" saptamana trecuta, Alexandru Boc a recunoscut ca a semnat acele note informative, dar sustine ca nu a stiut ce ce contineau: "Cei de la Militie mi-au pregatit un dosar personal de gratiere. Imi aduceau periodic tot felul de hartii in care se scria, de exemplu, despre detinutul Popescu, care a furat 6 kilograme de nu stiu ce, iar sursa noastra ne-a spus ca doua dintre ele sunt in casa lui X-ulescu. Rahaturi din astea. Semnam notele informative asa cum mi le aduceau ei, gata redactate, si mi le puneau la dosarul de gratiere. Dar informatiile le obtineau, de fapt, alti detinuti, pentru ca eu nici nu stateam impreuna cu ei in arest. Nu mai tin minte ce semnam, daca aveam nume de cod si cate au fost exact", explica Boc.

"Favorurile" care l-au infuriat pe Ceausescu
Din stenogramele CC al PCR reiese ca Ceausescu l-a demis, la finalul sedintei CC, pe seful Militiei, Nicolae Chiriac, si i-a dat un ultim avertisment ministrului de Interne Onescu pentru "inlesnirile" acordate lui Boc in timpul detentiei. Ceausescu nu face nici o recomandare privind modul si locul in care Boc ar trebui sa isi petreaca detentia si nici nu se exprima asupra duratei acesteia. Dar care au fost acele favoruri primite de Boc si care l-au infuriat atat de tare pe Ceausescu?
"La scurta vreme de la incarcerarea detinutului in arestul inspectoratului, generalul maior Chiriac Nicolae a ordonat mutarea acestuia intr-o incapere separata, situata in spatiul destinat minorilor neinfractori, unde i s-au creat conditiile unui regim preferential. Astfel, camera a fost dotata cu dulap, masa si covor de iuta; in mod frecvent i s-a permis accesul la spatiile si dotarile destinate minorilor infractori (televizor, frigider), uneori folosindu-se de telefonul supraveghetorilor pentru convorbiri cu persoane din afara. Peste prevederile regulamentare, a fost vizitat de colegi de club, logodnica, folosindu-se pentru aceasta birourile unor ofiteri din serviciul de paza si ordine. A primit peste prevederile regulamentare pachete cu alimente, bani pentru cumparaturi si aparat de radio cu tranzistori.

I s-a permis folosirea salii de sport a inspectoratului pentru gimnastica si antrenament cu mingea", a explicat in sedinta Vasile Patilinet, membru supleant al Comitetului Executiv al CC al PCR. Despre acesta, vicepresedintele LPF spune ca "vroia sa se razbune pentru ca as fi avut o aventura cu sotia lui". Daca a fost mana lui Patilinet nu vom sti, dupa cum nici Boc nu isi aduce aminte daca lucrurile s-au petrecut intocmai: "Nu stiu daca a fost asa, eram un barbat singur atunci, am avut multe femei, e posibil sa fi fost si sotia lui".

Un capitan de Securitate, scos din joben
Scandalul din barul Athénée Palace in urma caruia Boc a fost condamnat la inchisoare este prezentat, de asemenea, in moduri diferite.
Iata ce scria revista "Sport" in ianuarie 1970. "Boc Alexandru, figura marcanta in fotbalul nostru, a imbracat peste haina celebritatii o alta haina: a infractorilor, a oamenilor care incalca legea penala. Totul s-a petrecut in acea noapte a pacatelor, 4/5 iulie 1969, cand inculpatul a lovit foarte grav un cetatean, obligandu-l sa suporte un tratament medical indelungat, sa poarte aparat gipsat, ramanand un suferind pentru toata viata. Barul Athénée Palace, ora 3 noaptea. Semiintuneric, fum. Atmosfera specifica. Boc, impreuna cu trei prieteni, balerinul Cornel Patrichi, Vladimir Cohn si Nicolae Ivan, constata ca la masa lor a aterizat un pachet de tigari." Publicatia arata cum Boc raspunde injuriilor unui barbat de la masa vecina si "apoi, lovindu-l mereu, il taraste pana in hol.

Victima este inghesuita langa un perete, lovita cu pumnii si cu picioarele pana cade, iar Boc este dezangajat de catre ospatarul B.G., care il prinde de la spate". La 39 de ani de la acest episod, Alexandru Boc povesteste cu totul altceva decat ce s-a scris in ziarele vremii. Fostul fundas al nationalei sustine ca, de fapt, nu a facut decat sa riposteze "cu un singur pumn" dupa ce scandalagiul l-ar fi injurat si ar fi incercat sa-l loveasca. Vicepresedintele mai spune in interviul din "Gazeta Sporturilor" ca, de fapt, cel cu care s-a batut era capitan de Securitate, fapt ce nu este confirmat insa de nici un document.

Detentie din doua erori
Alexandru  Boc a declarat "Romaniei libere" ca isi reproseaza totusi doua greseli pe care le-ar fi facut in aceasta poveste. Prima dintre acestea a fost aceea ca dupa incident a luat asupra sa toate faptele. "Ghinionul a fost ca am dat de o javra de procuror. Mi-a zis ca nu e bine sa ii amestec si pe ceilalti, pentru ca vor fi incadrati la huliganism. Mi-a scris declaratia in care eu imi asumam intreaga vina si am semnat-o. Am crezut ca imi vrea binele, deoarece eram amandoi de la Interne (Alexandru Boc juca la formatia Dinamo Bucuresti – n. redactiei).

Cand a inceput procesul si am vazut ca el ma ataca, am inlemnit. I-am zis, atunci, judecatorului ca procurorul m-a invatat sa nu ii amestec si pe ceilalti." Procesul s-a rejudecat cateva luni mai tarziu din cauza unor vicii de procedura. Boc comite in acest moment a doua eroare. "Cineva mi-a sugerat ca ma poate salva daca ma impac cu partea vatamata. Ghenoiu (n.r. – victima)  mi-a cerut 25 de mii de lei, spunandu-mi ca eu oricum o sa scap, dar el are nevoie de medicamente care sunt scumpe. M-am imprumutat de la un croitor si i-am dat banii cu o zi inainte de reluarea procesului. In instanta, avocatul lui Ghenoiu zice: "in acest proces a intervenit un element nou. Inculpatul si-a recunoscut vina deoarece aseara, in prezenta mea, s-a prezentat la victima si i-a oferit o suma de bani".

» Unde este dosarul de cadre al lui Boc
"Este unul dintre putinele cazuri in care problema unui informator este discutata la nivel inalt (sedinta a Comitetului executiv al CC al PCR). Dosarul de cadre al lui Boc se afla cu siguranta la Ministerul de Interne. In cazul in care s-ar dovedi ca este informator al Militiei, dosarul de retea s-ar putea afla ori in arhiva Ministerului Internelor si Reformelor Administrative ori in arhiva CNSAS. El a fost judecat de Tribunalul Militar deoarece era angajat al MIRA. Din documentele pe care le-am gasit in arhive si in presa vremii nu reiese ca victima ar fi fost ofiter de Securitate, dupa cum afirma Boc. De multe ori in cadrul cluburilor sportive Securitatea si Militia incercau recrutarea celor mai importanti sportivi", spune istoricul Mihail Bumbes.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă