1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomania si Bulgaria, premiul intai la coruptie in UE

Romania si Bulgaria, premiul intai la coruptie in UE

» Fata de anii trecuti, Romania a trecut pe locul doi, iar Bulgaria in fruntea topului UE al coruptiei. Romania sta mai rau decat tari non-UE precum Turcia, Croatia sau Georgia, arata indexul de coruptie pe 2008 al Transparency International.

Indicele de coruptie al romaniei s-a imbunatatit nesemnificativ fata de anul trecut, iar cel al Bulgariei a scazut puternic, arata Raportul Transparency International. Romania se situeaza pe locul 70 din 180 de tari, la egalitate cu patria cocainei, Columbia, cu nota 3,8 din 10. Totusi, Romania nu mai este perceputa drept cea mai corupta tara din UE, cedand locul intai Bulgariei. Tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene precum Turcia, Georgia sau Croatia surclaseaza cele doua tari, percepute drept cele mai corupte din UE. Intr-un clasament la nivel mondial, coruptia din Romania este clasata putin mai bine decat cea din Macedonia, Albania, Serbia sau Bosnia, dar mai rau decat tari precum El Salvador, Ghana sau Cuba.
Transparency International (TI) considera ca cele mai putin corupte tari din lume sunt Danemarca, Suedia si Noua Zeelanda, iar cele mai corupte – Somalia, Myanmar si Irak.

Laura Stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, considera ca Romania obtine constant note mici la acest capitol, in ciuda legislatiei si a DNA, fiindca exista unele institutii care "actioneaza invers fata de ceea ce ar trebui sa se numeasca interes national". Experta are nenumarate exemple de evenimente si "intamplari" care explica imaginea coruptiei din Romania: de la prezenta avocatei unui suspect de coruptie in conducerea Agentiei Nationale de Integritate la refuzul Parlamentului de a ancheta politicieni suspecti de coruptie sau la incercarea de a modifica Codul de Procedura Penala in asa fel incat anchetele ar fi devenit imposibile. "Anticoruptia din Romania este un lucru ce nu se rezuma la Directia Nationala Anticoruptie.

Avem institutii care lucreaza, dar singure nu pot face minuni. Institutiile statului trebuie sa conlucreze, iar Parlamentul si Guvernul nu au facut asta. Observam ca stabilitatea institutiilor si a legislatiei anticoruptie se clatina in fiecare luna", spune Laura stefan, care da exemplu incercarile de a-l demite pe procurorul anticoruptie Doru Tulus sau amenintarile unor parlamentari ca desfiinteaza DNA daca ministrul Justitiei nu il indeparteaza pe Daniel Morar de la conducere.

Coruptia nu face diferente intre tari bogate sau sarace, doar ca actioneaza la niveluri diferite, a explicat Huguette Labelle, presedintele Transparency International: in tarile sarace, se manifesta prin judecatori corupti sau palamentari ineficienti, in cele bogate – in tranzactiile din sectorul privat. "Stoparea coruptiei necesita o supraveghere puternica din partea Parlamentului, a fortelor de ordine, a unor media independente si a unei societati civile vibrante. Daca aceste institutii sunt slabe, coruptia scapa de sub control, avand consecinte teribile pentru oamenii de rand, pentru justitie si pentru egalitate", a spus Labelle.
Indicele de coruptie calculat de TI se bazeaza pe studii, indici si sondaje ale unor experti si institutii internationale si exprima nivelul de perceptie a coruptiei, nu coruptia in sine. Tocmai de aceea experta anticoruptie considera ca nu conteaza atat de mult zecimalele si clasamentul exact ale TI, cat "zona gri in care suntem situati din punct de vedere al coruptiei. Trebuie inteles ca indicele acesta nu este o valoare absoluta, dar arata clar un lucru: Romania are probleme".

Raportul pe Justitie tine cont de  indicele TI
Comisia Europeana (CE) va tine cont de indicele de coruptie al TI pentru Romania si Bulgaria cand va redacta viitorul Raport pe Justitie, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray. El a subliniat totusi ca este vorba despre un indice "de perceptie a coruptiei", nu despre un clasament propriu-zis al celor mai corupte tari.
"Este ca si cand temperatura unui bolnav a scazut de la 39,8 la 39,7, ceea ce este departe de optimul de sanatate al acestuia", a interpretat Victor Alistar, presedintele TI Romania, evolutia Romaniei fata de anii precedenti in ceea ce priveste coruptia.

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Geoană îi cere lui Ciolacu să se retragă din cursa prezidențială

Adevărata retragere din cursa pentru Palatul Cotroceni ar trebui să fie a lui Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, candidatul independent Mircea Geoană, după ce...

Netanyahu reafirmă respingerea oricărui armistițiu cu Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat luni respingerea faţă de încheierea oricărui acord de armistiţiu în Fâşia Gaza devastată de război deoarece, în opinia...
Ultima oră
Pe aceeași temă