Dupa doua zile consecutive de crestere (vineri si luni), bursa romaneasca s-a corectat in sedinta de marti, in ton cu mersul celorlalte burse importante din zona. Daca avem in vedere ca indicii bursei poloneze au scazut cu 1,5-2,5%, ar trebui sa nu ne mire deprecierea de circa 2,5-3,5% a indicilor pietei romanesti de actiuni.
Tendinta pietei a fost generalizata, iar lichiditatea s-a redus foarte mult comparativ cu joi si vineri. Probabil ca o parte din investitori se asteptau chiar la scaderi mai importante, avand in vedere prabusirea cu peste 3,5% a indicilor americani in seara precedenta si faptul ca de obicei la BVB miscarea preturilor tinde sa fie mult mai ampla decat cea de pe pietele mature. Totusi cumparatori au existat in piata, chiar daca nu la fel de multi ca in zilele anterioare, si astfel preturile nu au alunecat foarte mult in jos.
In cazul SIF3 Transilvania, de exemplu, evolutia a fost foarte buna, actiunile reusind sa se mentina la cotatia de referinta a zilei de luni. Titlurile TLV si RRC au fost oprite de la tranzactionare pentru evenimente corporative. In cazul TLV este vorba despre cunoscuta consolidare a valorii nominale, iar pentru RRC am avut Adunare Generala a Actionarilor. Probabil ca absenta acestor doua companii a contribuit la scaderea lichiditatii, insa nu decisiv.
Pe ansamblu, putem spune ca sedinta a fost destul de linistita, chiar daca tendinta a fost de scadere. O corectie era asteptata de majoritatea investitorilor dupa cresteri cumulate de circa 12-18% pe indici in doar doua zile. Cata vreme preturile se vor mentine peste minimele zilei de joi, trendul pe termen scurt este pozitiv sau, in cel mai rau caz, neutru. In continuare nu exista semnale evidente ca piata romaneasca sau cele din zona s-ar fi decuplat de evolutia burselor mature si in special a pietei americane.