23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialOmul din Neanderthal, la fel de iscusit ca omul modern

Omul din Neanderthal, la fel de iscusit ca omul modern

Oamenii de Neanderthal care traiau in pesterile din regiunea stramtorii Gibraltar, aveau o hrana variata, din care nu lipseau specii de mamifere acvatice, delfini si foci, fapt care demonstreaza ca si acesti hominizi erau cel putin la fel de buni vanatori ca si homo sapiens, conform unui studiu publicat pe site-ul LiveScience.com.

Descoperirea unor ramasite de foci, delfini si pesti in pesteri din regiunea Gibraltarului, resturi ce dateaza de acum 60.000 pana la 30.000 de ani, demonstreaza ca oamenii de Neanderthal se hraneau si cu mamifere acvatice.

Arheologii au descoperit ramasitele de mamifere acvatice in sistemele carstice Vanguard si Gorham de pe stanca Gibraltarului. O parte din aceste oase prezinta urme de cutite din cremene folosite la taierea si desprinderea carnii.

Pana recent, oamenii de stiinta nu erau siguri daca oamenii de Neanderthal aveau capacitatea de a prinde mamifere acvatice, animale mult mai greu de capturat decat cele terestre. Reprezentantii oamenilor moderni (din punct de vedere biologic-evolutiv) care traiau in aceasi perioada, aveau capacitatea de a prinde astfel de mamifere marine, iar mult timp paleoantropologii au considerat ca aceasta capacitate a lor reprezinta un indiciu al inteligentei superioare detinute de homo sapiens comparativ cu omul de Neanderthal.

"In comunitatea stiintifica exista aceasta idee inradacinata ca oamenii moderni erau superiori din punct de vedere cognitiv si astfel au reusit sa-i depaseasca pe oamenii de Neanderthal in lupta pentru resurse si hrana, impingandu-i pe acestia pe panta declinului si a disparitiei", a comentat Clive Finlayson, director al Muzeului Gibraltar din Spania. "In urma acestor descoperiri lucrurile au inceput sa se complice pentru ca am demonstrat ca si oamenii de Neanderthal erau capabili sa indeplineasca aceleasi activitati care sa le asigure subzistenta ca si homo sapiens" – a mai adaugat el.

Cercetatorii nu sunt siguri cum reuseau oamenii de Neanderthal sa prinda mamifere acvatice. In cazul focilor, ei probabil coborau pe tarm atunci cand aceste animale veneau pentru a naste si le vanau cu ajutorul unor bate. Acest comportament de vanator denota totusi cunostinte despre periodicitatea sezoanelor de imperechere ale focilor. In ceea ce priveste delfinii, oamenii de Neanderthal ii puteau prinde probabil pe cei care inotau prea aproape de tarm, sau esuau pe plaje.

Faptul ca oasele de mamifere acvatice descoperite in pesteri dateaza din perioade diferite, extinse pe un interval de aproximativ 30.000 de ani, indica faptul ca oamenii de Neanderthal consumau constant o astfel de hrana.

Atat Homo sapiens, cat si oamenii de Neanderthal au populat impreuna Europa pentru o perioada de 10.000 – 20.000 de ani. Cele doua specii nu s-au intersectat insa in regiunea Gibraltarului, oamenii moderni ajungand in aceasta zona la aproximativ 3.000 de ani dupa disparitia ultimilor oameni de Neanderthal.

Cele mai citite

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă