» Sute de turisti din Europa vin, in fiecare an, in judetul Vaslui pentru a vana mistret, iepure sau caprior. In 2007, din vanatoare, Directia Silvica judeteana a realizat un profit de o jumatate de miliard de lei vechi.
» Vasluiul detine un fond cinegetic valoros, recunoscut pe plan intern si international, desi doar 13% din suprafata judetului este impadurita.
Cele 13 fonduri de vanatoare administrate de catre Directia Silvica Vaslui stau foarte bine la caprior, mistret si iepure, specii protejate de furia braconierilor. Vanatul bogat atrage, in fiecare an, sute de vanatori din tari precum Spania, Austria, Belgia sau Anglia. Anul trecut, in urma partidelor de vanatoare organizate de catre Directia Silvica Judeteana, institutia a realizat un profit net de peste 500 de milioane de lei vechi. Asta, in conditiile in care un iepure viu este vandut in strainatate cu 106 euro bucata, un trofeu de caprior cu 1.500 euro, iar un trofeu de mistret cu peste 1.100 euro. De pe urma vanatorilor organizate la capriori, porci mistreti si iepuri, in anul 2007, in vistieria Directiei au intrat peste 60.000 de euro. Dupa ce s-a tras linie si s-au acoperit cheltuielile, s-a constatat ca profitul institutiei este de peste 15.000 de euro.
Intr-un singur sezon de vanatoare, cuprins in perioada 15 mai 2008-14 mai 2009, se vor sacrifica 50 de capriori, 80 de mistreti, iar cateva sute de iepuri vor fi prinsi pentru a fi trimisi in paduri din Italia sau Spania. "La aceste specii se adauga si vanatoarea la vulpi, in jur de 150 de bucati si 10-20 de exemplare de pisici salbatice, nevastuici, dihori si viezuri", ne-a declarat ing. Vasile Anchidin, specialist in fond cinegetic in cadrul Directiei Silvice Vaslui. Conducerea Directiei spune ca, la partidele de vanatoare la care participa grupurile de turisti din UE pot veni si vanatori romani, in schimbul achitarii unor tarife stabilite de minister.
Tarifele cuprind taxa de organizare, care difera in functie de specia vanata si care, la capriori, este de 20 euro pe zi de vanatoare. La porci mistreti, aceasta poate ajunge pana la 150 euro pe zi. "Pe langa organizare, se mai plateste o taxa pentru vanatul recoltat, ce reprezinta trofeele care raman la vanatori (coarne de cerb si caprior, colti de mistret, piele de vulpi etc.)", a mai spus ing. Anchidin.