20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOamenii de afaceri vor "scut fiscal" pentru a fi protejati de criza

Oamenii de afaceri vor „scut fiscal” pentru a fi protejati de criza

» Taxarea tranzactiilor de catre notari la preturile din 2007 ingheata piata imobiliara.

Criza internationala va afecta economia romaneasca in principal in sectoarele cu grad ridicat de indatorare, cum sunt constructiile si domeniul dezvoltarilor imobiliare, iar in acest sens trebuie lansata o dezbatere publica despre planurile de salvare a acestor sectoare, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Trebuie sa vedem in ce masura politicul din Romania este in stare sa asigure conditii de afaceri in contextul crizei internationale. Banii sunt din ce in ce mai scumpi si trebuie sa vedem cum ne vom finanta in continuare. Este necesara o dezbatere publica despre sectoarele care ar putea fi afectate in viitor si despre cum le vom salva. In sectorul imobiliar, al dezvoltarii imobiliare si in alte domenii cu grad ridicat de indatorare vor aparea primele crize", a explicat Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Potrivit lui Pogonaru, in loc de solutii pentru aceste sectoare, avem reactii aiuritoare, legate de o taxare redusa pe Bursa, cand Bursa reprezinta pentru economie o solutie marginala.

 

"Constructorii romani sunt prinsi intre contractele cu preturi fixate si scumpirea materiilor prime, cresterea costului cu forta de munca si, mai nou, cu scumpirea creditarii. Sunt dezvoltatori imobiliari care au doar 20% finantare proprie, au intarzieri in vanzarea apartamentelor si acum alearga din banca in banca sa se refinanteze", a mentionat Pogonaru.
Criza fortei de munca s-a manifestat in special in sectorul constructiilor, suprapunandu-se peste o cerere foarte mare de personal in conditiile unei expansiuni puternice a constructilor. In contextul recesiunii din Spania, care a inchis din septembrie piata fortei de munca pentru straini, si al problemelor economice din Italia, o parte din stranieri s-ar putea repatria, ceea ce ar conduce la temperarea crizei de forta de munca in Romania, au adaugat reprezentantii AOAR. Totodata, Monica Tatoiu, membru in AOAR, a afirmat ca, pe langa constructori si dezvoltatori, sunt deja afectate afacerile din domeniile conexe, cum sunt cel al materialelor de constructii, al amenajarilor interioare etc. Tatoiu avertizeaza cu privire la lipsa de reactie a functionarilor publici, care afecteaza tranzactiile imobiliare.

 

"In grila notarilor, spre exemplu, un apartament in Berceni este evaluat la pretul de anul trecut, de 140.000 euro. Acum pretul a cazut la circa 90.000 euro, dar la notar esti taxat la nivelul de 140.000 euro si, prin urmare, tranzactia pica", a precizat Tatoiu. De asemenea, reprezentantii AOAR cer guvernantilor ca, in contextul crizei financiare internationale, sa elaboreze un "scut fiscal", care sa asigure in principalele domenii ale economiei conditiile pentru obtinerea unei profitabilitati minime, sub care domeniile ar fi parasite de investitori. Constantin Parvan, secretarul general al AOAR, spune ca reprezentantii Ministerului de Finante ar trebui sa realizeze o analiza depre cat de mult se reduce profitabilitatea intr-un domeniu prin incarcarea fiscala. "Prin scutul fiscal vrem sa vedem cat de echitabila este societatea fata de mediul de afaceri.

Pe principiul ca daca dupa aplicarea tuturor taxelor pe profitul brut dintr-un domeniu reiese un profit prea mic, atunci acel domeniu va fi parasit, vrem sa vedem cum ar reactiona Guvernul pentru a mentine investitiile in acel domeniu", a explicat Parvan. Reprezentatul AOAR a facut referire la sectorul textil, despre care se stia ca va fi parasit. "Ce masuri au luat administratiile locale pentru a ajuta acest sector care a contribuit decisiv zece ani la cresterea economiei?", a intrebat retoric Parvan.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă