– Din afacere castiga samsarii de cereale, care dubleaza pretul graului.
Autoritatile cauta explicatii pentru faptul ca, in ciuda productiei bune de cereale, painea clujenilor are un pret deosebit de mare. seful Directiei pentru Agricultura si Dezvotare Rurala Cluj, Iuliu Suatean, a declarat ca pretul actual al painii este nejustificat si mult peste pretul real al acesteia. In conditiile in care productia interna de grau acopera necesarul populatiei, pretul painii este in continua crestere, desi oferta de cereale este mult mai mare decat cererea. Pretul real al unui kilogram de grau, spune Iuliu Suateanu, este, anul acesta, de 0,45 de lei, mai mic decat anul trecut, insa, producatorii de produse de panificatie gasesc diferite motive pentru majorare a preturilor. In Cluj, samsarii de cereale care preiau graul de la fermieri ajung sa vanda, in oras, un kilogram de grau cu 0,80 de lei.
Totodata, Iuliu Suateanu a mentionat ca pretul painii ar putea creste din nou, dar nu cunoaste cauzele acestui fenomen. "Adevarul este ca pretul graului a scazut comparativ cu anii precedenti, dar taranii sunt fericiti daca obtin 0,45 – 0,5 lei pentru un kilogram, e la jumatate practic fata de acum patru ani, dar pretul painii creste. Daca intrebi producatorii de paine, iti spun despre pretul graului, al energiei electrice, al motorinei si alte cheltuieli ", a precizat Iuliu Suatean.
El a mentionat ca in ultima perioada a scazut consumul de paine pe cap de locuitor si ca producatorii s-au orientat spre produse de patiserie, cu costuri de productie mai mari. Acum, ei incearca sa-si acopere cheltuielile suplimentare prin cresterea pretului painii. Suatean a adaugat ca DADR nu poate interveni pe piata, nici pentru a fixa pretul painii si nici pentru a creste pretul graului.