3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile mari vor majora salariile cu 12% in 2009

Companiile mari vor majora salariile cu 12% in 2009

» In 2008, salariile din companiile private au crescut mai lent decat salariile de la stat.

» Managerii au salarii de 9,2 ori mai mari decat salariul mediu  pe economie.

Salariile angajatilor din multinationale au crescut in acest an cu 15% fata de anul 2007, iar pentru anul 2009 firmele estimeaza majorari salariale de 12%, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Avand in vedere nivelul prognozat al inflatiei de anul viitor, cresterile salariale ar putea sa fie, in realitate, superioare celor din 2008", a declarat Ruxandra Stoian, director in cadrul PwC.
Potrivit acesteia, in acest an cele mai mari cresteri salariale (19%) au fost inregistrate la nivel operational, unde lucreaza si cei mai multi angajati, in timp ce la nivelul anului trecut managerii au fost cei care, beneficiat de cele mai semnificative majorari. "Daca luam in calcul si nivelul inflatiei din aprilie 2008 fata de aprilie 2007, de 8,3%, cresterea salariilor in companiile private nu mai este atat de mare. Avansul salariilor este insa mai mare decat estimarile de anul trecut ale companiilor", explica Stoian.

La nivelul lunii aprilie a acestui an, salariul mediu brut in companiile multinationale a fost de 2.290 lei (635 euro), nivel aproape dublu fata de media pe tara, care a fost de 365 euro in iulie. Studiul PwC a luat in calcul un esantion de 250 de companii din 14 sectoare de activitate, in timp ce salariul mediu brut national e raportat de Institutul National de Statistica si ierarhizeaza toate salariile din Romania.
Analistii Pricewaterhouse Coopers sustin ca diferenta dintre salariile companiilor private si salariul mediu national s-a redus in acest an. Cu toate acestea, se mentin inca discrepante majore la nivelul salariilor managementului firmelor. Astfel, salariile angajatilor cu pozitii de top management din companiile private sunt de 9,2 ori mai mari decat salariul mediu net din Romania, stabilit de Institutul National de Statistica, a indicat studiul citat. Daca ne raportam la statele Europei Centrale si de Est, in Romania exista cea mai mare diferenta dintre salariile angajatilor din companiile private si salariul mediu pe economie, insa numai pentru pozitiile de management, pentru celelalte categorii de angajati valorile fiind comparabile cu cele ale vecinilor nostri din Ungaria, Slovacia sau Cehia.

 

Potrivit studiului, managerii din Ungaria au salarii de sase ori peste media nationala, cei din Slovacia – de cinci ori mai mari si cei din Cehia – de peste 5,5 ori peste media nationala. "Acesta este un element deosebit de important pentru investitorii straini. Un investitor se uita la costul salarial inainte de a lua decizia de a investi, dar nu conteaza nivelul salariului angajatilor de top, ci cel de la nivelul operational si de suport, care in Romania este comparabil cu cel din celelalte tari analizate", a comentat directorul PwC.
 Ca tipuri de beneficii extrasalariale acordate angajatilor, studiul PwC a evidentiat ca principale categorii sunt planurile de pensii private si asigurari sociale, urmate de tichetele de masa si plata unor servicii, precum abonamente la sala de sport, transport gratuit, abonamente la clinici medicale private etc.

» 50% castiga mai bine
Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut, in iulie 2007-iulie 2008, cu 25,8%, pana la 1.308 lei (365 euro), pe fondul majorarii salariilor din industrie si unele servicii, potrivit Institutului National de Statistica. Un sondaj al firmei de recrutare Best Jobs arata ca peste un sfert dintre romani declara ca au salarii la fel ca caseaza lunar mai putini bani decat in anul 2007. Mai mult de jumatate (57,3%) din cei chestionati au declarat ca salariul lor a crescut in 2008 fata de 2007.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă