20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConstructiile si consumul au accelerat economia

Constructiile si consumul au accelerat economia

» Economia Romaniei a consemnat cel mai mare avans din Uniunea Europeana in primul semestru, de 8,8%, avand ca principale motoare constructiile si colectarea TVA. Intr-un an favorabil pentru agricultura, contributia acesteia la cresterea economiei din primul semestru a fost destul de redusa, dar va fi una semnificativa in trimestrul al treilea.

In primele sase luni din 2008, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,8%, la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS).
Serviciile, care au cea mai mare pondere in PIB, de circa 50%, au avut cea mai mare contributie la cresterea economica, de circa 3,8 puncte, desi avansul acestora (cu 7,6%) a fost inferior avansului PIB. Constructiile au crescut puternic in prima jumatate a acestui an, cu 33,3%, mult peste nivelul economiei. Contributia constructiilor la cresterea semestriala a PIB a fost de 2,2 puncte, a doua ca valoare dupa servicii, desi ponderea constructiilor in PIB este de trei ori mai mica decat a industriei. "In domeniul constructiilor avansul a fost considerabil, de peste 30%,  pe toate segmentele sale – rezidential, nerezidential si infrastructura.

 

Si in urmatoarele trimestre ma astept sa se inregistreze ritmuri ridicate de crestere in constructii, in special pe infrastructura, unde avem enorm de recuperat", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. De asemenea, presedintele INS, Vergil Voineagu, se asteapta ca sectorul constructiilor sa mentina ritmul inalt de crestere, bazandu-se pe numarul tot mai mare de autorizatii de constructii eliberate. In primul semestru din acest an au fost eliberate circa 29.400 autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 13%.
Industria, care ar trebui sa fie in viitor cel mai important motor al economiei, a mers aproape la fel ca anul trecut, crescand in primul semestru cu 5,8%, a spus Anghel. Contributia industriei la avansul economic a fost de 1,6 puncte.
Colectarea TVA a contribuit decisiv la cresterea PIB. "Comparativ cu primul semestru din 2007, cand cresterea economica a fost de 5,8%, diferenta de 3 puncte, pana la 8,8%, in acest semestru, a fost generata in cea mai mare parte (peste jumatate) de o colectare mai buna a impozitelor pe produs", a explicat Anghel. Colectarea TVA a urcat mai repede decat PIB-ul, cu 9,3%. Contributia impozitelor nete pe produs la majorarea PIB a fost de 1,1%. Agricultura a avut cel mai mic aport la avansul economic al Romaniei din prima parte a anului, de doar 0,1%. In primul semestru  agricultura a crescut cu 2,6%, fiind sustinuta de o productie vegetala buna. Seceta din 2007 s-a resimtit si in prima jumatate din acest an prin lipsa furajelor pentru animale, avand ca principal efect scaderea productiei animale. "Doar o mica parte din recolta buna din acest an se regaseste in cresterea PIB din primul semestru, impactul puternic al agriculturii se va vedea in trimestrul III", a spus Anghel.

» Economia va rula cu 9% In 2008
Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, estimeaza o crestere a PIB de 9,7% in trimestrul III. Pentru trimestrul IV, analistul ING prognozeaza o crestere de 8%, astfel ca pe intreg anul avansul PIB sa fie de 8,8%. Economistul-sef al BCR vede, de asemenea, o crestere de peste 9% in trimestrul III si chiar de 10%. Pe intreg anul, Anghel are o estimare conservatoare de 8,3%, dar intr-un scenariu optimist avansul PIB ar putea ajunge spre 9%.

Cele mai citite

România și-a stabilit lotul pentru Billie Jean King Cup

România a anunțat echipa cu care va participa în premieră la turneul final Billie Jean King Cup, unde va întâlni Japonia în optimile de...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Samsung plănuiește șase actualizări Android pentru dispozitivele din gama entry-level

Samsung planifică ofere până la șase actualizări de Android și suport de securitate pentru dispozitivele din gama entry-level, precum Galaxy A16 5G. Samsung plănuiește șase...
Ultima oră
Pe aceeași temă