Noua definitie de colaborator al Securitatii ar putea fi persoana care a turnat cu intentie – prevedere numai buna de exploatat de avocati. Comisia juridica a Senatului a mai stabilit ca preotii si cadrele de decizie de dinainte de 1989 sa nu fie cercetati de CNSAS.
Comisia Juridica a Senatului a adoptat o serie de amendamente care modifica ordonanta Guvernului privind functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), acestea urmand sa fie votate in plenul Senatului. Astfel, definitia notiunii de colaborator al Securitatii a fost schimbata: colaborator este persoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, lucru pe care CNSAS trebuie sa-l dovedeasca si sa coroboreze si alte probe pentru a trimite in instanta un dosar de turnator al Securitatii. Amendamentul a fost propus de doi senatori PSD, Danut Ungureanu si Ioan Chelaru. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, singurul care a votat impotriva acestei modificari, crede ca prevederea le va fi de folos doar avocatilor apararii celor examinati de institutie: "Sa dovedesti ca cineva a actionat cu intentie este proba diabolica.
Este aproape imposibil de dovedit intentia sau reaua-vointa". Surse din CNSAS s-au aratat increzatoare ca un judecator nu va putea sa admita o astfel de abordare din partea avocatilor: "Nu poate fi folosita chestia asta decat rauvoitor. Asa toti vor spune ca intr-un fel sau altul au fost fortati". Sursele noastre considera ca senatorii s-au referit la cei care au fost exploatati de Securitate fara stiinta lor, nestiind ca stau de vorba cu securisti sub acoperire. Totusi, Dan Voiculescu foloseste deja in procesul sau cu CNSAS argumentul ca a furnizat informatii Securitatii din obligatie de serviciu.
Comisia juridica a mai votat si eliminarea preotilor si a inaltilor prelati din categoria persoanelor care pot fi verificate de CNSAS. De asemenea, magistratii si nomenclaturistii din structurile de conducere ale statului de dinainte de 1989, care luau decizii cu privire la activitatea Securitatii sau a altor instrumente de represiune ale comunismului, nu vor mai fi considerati colaboratori. In legatura cu imunitatea preotilor in fata CNSAS, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, ne-a precizat: "Nu s-a facut vreo presiune din partea Bisericii. Noi am aflat din presa de aceasta initiativa parlamentara.
Ea se datoreaza, poate, si felului extrem de deficitar in care CNSAS a incercat sa faca lumina in relatia Bisericii cu Securitatea". Senatorul Eckstein Kovacs crede ca aceasta masura este tardiva si discriminatorie: "Nu mi se pare corect. 80% din clerici au fost deja verificati. De ce sa scape de asta ceilalti 20%? Sunt formatori de opinie si cunoastem cazurile de colaborare cu Securitatea. Eliminarea aceasta lasa o categorie de persoane deasupra legii".
Prezent la lucrarile Comisiei, Claudiu Secasiu, membru CNSAS, ne-a declarat : "Este o restrangere a dreptului cetatenilor de a fi informati despre trecut. Evident, aceste amendamente afecteaza in rau, nu in bine, functionarea CNSAS". Surse din CNSAS ne-au precizat ca senatorii juristi i-au convocat pe nepregatite pentru consultari pe reprezentantii institutiei. Ei ar fi fost instiintati sa se prezinte la Senat chiar ieri, cand a avut loc sedinta.