Ministerul Justitiei organizeaza astazi o dezbatere publica pe marginea proiectului noului Cod de procedura civila (Cpc), la sediul Facul-tatii de Drept a Universitatii Bucuresti. Proiectul Cpc urmareste, printre altele, scurtarea duratei proceselor, evitarea exercitarii unor actiuni abuzive care aduc prejudicii persoanelor si crearea unei practici judiciare unitare. Modificarile mai vizeaza procedurile referitoare la recuzare, la stramutare, la citarea si comunicarea actelor de procedura. Referitor la recuzare, proiectul Cpc prevede ca numai judecatorii care fac parte din complet pot fi recuzati, motivele fiind mentionate in lege.
Recuzarea nu va intrerupe cursul judecatii. In ceea ce priveste cererile de stramutare, proiectul Cpc prevede ca acestea sa se faca numai pentru motive de ordine publica si banuiala legitima. Daca cererea de stramutare sau de recuzare a fost respinsa, ea nu va putea fi reinnoita pentru aceleasi motive, potrivit proiectului legislativ. Cpc mai prevede ca actele procedurale vor putea fi comunicate partilor interesate, pe cheltuiala acestora, prin executor judecatoresc sau prin serviciile de curierat rapid. Citatiile vor putea fi trimise si prin fax ori prin posta electronica.
» Noul Cod de procedura civila simplifica procedura divortului prin acordul partilor, astfel ca instantele vor fi degrevate de asemenea procese, iar serviciile de stare civila vor consemna separarea cuplului.