» Producatorii au redus cu 7% cantitatea de lapte procesat.
» Numarul bovinelor a scazut cu aproape o treime fata de 2007.
Preferinta consumatorilor pentru produse lactate cu un procent redus de grasimi si micsorarea brutala, cu peste 54.000 de capete, a efectivelor de bovine au influentat negativ cantitatea de lapte livrata de fermieri.
Cantitatea de lapte pe care fermierii si unitatile de productie au livrat-o centrelor de colectare a scazut cu 8% in iulie 2008 fata de luna iunie a anului curent. Fata de iulie 2007, s-a inregistrat aceeasi tendinta, scaderea fiind insa de 7%. In cifre, scaderea de 8% inseamna 9.083 tone, iar cea de 7%, 7.847 tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Motivul principal pentru aceasta scadere este o alta strategie de vanzare a marilor procesatori, care au optat pentru promovarea produselor cu o cantitate mai mica de grasime, in detrimentul celor cu o cantitate mai mare, ne-a spus Horea Orasanu, directorul de colectare al Albalact. Cererea mai mica pentru lapte este motivata de faptul ca unitatile de colectare il primesc cu un procent de grasime de aproximativ 3,5%, iar majoritatea laptelui produs este de 1,5%. Grasimea ramasa este folosita pentru producerea smantanii sau a untului si, cum cantitatea de produse grase este in scadere, scade si nevoie de lapte, a explicat Orasanu. Directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blanaru, a fost de acord cu explicatia celor de la Albalact, adaugand ca "romanul are ca obicei de consum produsele cu multa grasime, iar faptul ca incepem sa urmarim tendinta de a consuma produse mai putin grase este un lucru foarte bun".
Totodata, Blanaru nu considera ca acesta este motivul principal pentru diminuarea cantitatii de lapte procesat, o problema presanta fiind si scaderea cu aproximativ 30% a numarului de bovine. "Printre cauze se mai numara si faptul ca avem cu 30% mai putine bovine fata de anul trecut, scaderea fiind de la 140.000 la 99.000 in 2008. Motivul este lipsa banilor pentru fermieri, care nu au cu ce hrani animalele si le sacrifica. Daca se continua aceasta tendinta, anul viitor va fi unul tragic pentru industria laptelui in Romania, cand disparitia capetelor de bovine se va amplifica", ne-a mai precizat Blanaru.
Un alt factor care va influenta industria laptelui in lunile ce vor urma este inceperea sezonului rece, perioada in care vacile produc mult mai putin lapte decat iarna sau primavara. Blanaru ne-a mai spus ca "productia de lapte va fi afectata cu siguranta, iar unitatile de procesare vor lucra, probabil, la 40-50% din capacitate".
Toate aceste elemente il vor afecta si pe consumatorul final, determinand majorarea preturilor de raft ale produselor din lapte, a mai spus reprezentantul laptarilor. Consumatorul final ar putea fi afectat prin scumpirea produselor din lapte de pe piata, insa, cum 2008 este un an elctoral, oficialitatile vor face tot ce se poate pentru a stapani preturile", a spus Blanaru.
Solutia salvatoare pentru fermierii autohtoni o reprezinta banii europeni destinati industriei laptelui, care, potrivit directorului APRIL, totalizeaza 100 de milioane de euro. Problema insa este grila de conditii impuse pentru accesarea acestor fonduri, care in trecut i-a speriat pe multi doritori. "Din fericire, aceste conditii au fost schimbate si speram ca fermierii vor depune mai multe cereri", a completat Blanaru.
Pe norma PNDR, pentru accesarea fondurilor pentru ferme si unitati de procesare, 100 de cereri au fost depuse anul acesta in lunile martie si aprilie, din care doar 10 au fost aprobate, in luna iulie. Trebuie insa sa luam in calcul faptul ca nu toate au ca destinatie procesarea si recoltarea laptelui, a mai spus oficialul APRIL.