Din nou am avut o sedinta foarte volatila la Bursa de Valori Bucuresti. Miscarile de roller coaster par sa nu se mai termine. Tendintele de crestere sau de scadere au fost in ultima vreme induse de miscarile burselor externe, unde volatilitatea a atins
cote maximale in ultima perioada. Pretul aurului si al petrolului fluctueaza foarte mult, la fel si cotatiile valutare ale dolarului, yenului si ale euro. Preturile actiunilor de pe bursele mature trec de la aprecieri de 3%, la scaderi la fel de importante in decurs de numai cateva ore. Chiar si mai aproape de noi, in Europa Centrala, vedem exemple precum Erste Bank, ale carei cotatii scadeau vineri cu 4% si se apreciau luni cu 11%. Indicele WIG20 al unei alte piete emergente din zona, piata poloneza, scadea cu peste 4% in ultima sedinta a saptamanii trecute, pentru ca luni dimineata sa se aprecieze cu 3%.
In acest context, de la o zi la alta este posibil absolut orice. Volatilitatea excesiva a pietelor atrage speculatorii, dar indeparteaza investitorii de portofoliu de talie mica si medie. Asa se explica de ce, totusi, nu avem o valoare a tranzactiilor mai importanta in ultima perioada. Pana cand contextul nu se va linisti, nu ne putem astepta la intrari serioase de capitaluri straine si nici la achizitii mai sustinute din partea fondurilor autohtone de pensii. Ca atare, piata va ramane fragila si putin lichida, pana la aparitia unor semnale clare de stabilizare sau de intrare pe un trend pozitiv.
Am avut luni o valoare totala a tranzactiilor de numai 6,6 milioane de euro, in pofida unor aprecieri de 6,8% pentru BET-FI si de peste 4% pentru BET-XT.
Cel mai mult s-au apreciat titlurile SIF5 Oltenia (±9,94%) si SIF2 Moldova (7,59%). Totusi, emitentul cel mai tranzactionat a fost Erste Bank, pentru care aprecierea pretului pe piata romaneasca a fost la inchiderea zilei de 6,67%. De asemenea, de un interes ridicat s-au bucurat titlurile SIF4, SIF2, SIF5 si BRD