5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportNemultumiri la nivel diplomatic pentru voturile din strainatate

Nemultumiri la nivel diplomatic pentru voturile din strainatate

Reactiile romanilor din strainatate referitoare la imposibilitatea de a vota in numar mare la alegerile parlamentare au culminat prin sustinerea chiar de catre diplomati romani a demersului de modificare a legii.

Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, si-a exprimat ieri nemultumirea fata de prevederile Legii uninominalului referitoare la romanii din diaspora. Ea sustine ca foarte putini romani stabiliti in strainatate vor avea drept de vot. "Problema principala care a aparut in legatura cu alegerile din noiembrie este posibilitatea de a participa efectiv la vot. Asa cum prevede legea, numai cei care au domiciliul stabil in Spania pot vota, ceea ce inseamna un numar foarte mic de romani", a declarat Ligor. Ambasadorul a precizat ca foarte putini cetateni romani renunta la domiciliul din tara si obtin un domiciliu in Spania, "ceea ce produce efecte serioase si afecteaza multa lume care doreste sa participe la vot".

 

"Nu poti lasa deoparte atat de multi votanti. Acum se cauta solutii astfel incat si cei care au rezidenta legala si un domiciliu care nu este permanent sa poata participa la vot", a mai spus Maria Ligor. Ambasadorul din Spania a anuntat ca a inceput pregatirile pentru alegeri. "Ministerul de Externe, impreuna cu ambasada, a inceput sa desemneze potentialele centre de votare. Noi am trimis deja propunerile noastre si acestea urmeaza sa fie aprobate. Ne-am propus sa marim numarul de sectii de votare", a afirmat Maria Ligor. Secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformelor Administrative Paul Victor Dobre o contrazice pe ambasadoare. El ne-a declarat ca legea privind uninominalul a fost deja amendata printr-o ordonanta de guvern si ca nu va mai fi supusa unei alte modificari. "Deja cei care au rezidenta permanenta vor avea posibilitatea sa voteze in colegiile uninominale din strainatate. Este vot uninominal, asta si este esenta acestui tip de vot. Ca cel care are domiciliul stabil sa poata vota alesul care sa-i reprezinte interesele", sustine Dobre.

 

Initial legea prevedea ca pot vota doar romanii din strainatate care au domiciliul stabil acolo unde voteaza. Critici dure la adresa prevederilor legislative referitoare la votul uninominal pentru romanii din diaspora au venit si din partea Cotroceniului, dar si din partea unor organizatii ale romanilor din strainatate. Eugen Tomac, expert in administratia prezidentiala pe problemele romanilor din strainatate, ne-a declarat cu putin timp in urma ca milioane de conationali care traiesc la granita cu tara noastra nu vor putea vota pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul Romaniei.

La randul sau, presedintele Consiliului Mondial Roman, Nicolae Popa, cu sediul in Los Angeles (SUA), ne-a spus ca legea reduce dreptul romanilor din diaspora sa candideze, favorizand doar partidele politice din tara. De asemenea, Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romane din Europa, atragea atentia ca prea putini romani stabiliti in UE vor avea dreptul sa voteze.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă