17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCET Arad supravietuieste pe datorie

CET Arad supravietuieste pe datorie

– CET are nevoie de un nou imprumut pentru a nu-i lasa pe aradeni fara caldura, la iarna.

Primaria Arad doreste modernizarea CET-ului printr-un imprumut extern ce urmeaza a fi suportat in intregime de societate. Consilierii locali trebuie sa ia o hotarare in acest sens, mai ales ca modernizarea este necesara deoarece CET-ul este unul dintre cei mai mari poluatori din judet. Halda de zgura se intinde pe o suprafata de 60 de hectare, iar aici exista aproximativ 2,2 milioane de tone de zgura, care se ridica de fiecare data cand este vant puternic. Din cauza poluarii cu cenusa si praf a zonelor locuite la CET Arad au fost impartite in repetate randuri amenzi substantiale, cea mai mare fiind de 5.000 de lei. Daca nu vor avea lco modernizarile, centrala va fi inchisa si Aradul va ramane fara caldura si apa calda.
Pana acum, Centrala Electrica de Termoficare a investit 2,3 milioane de euro pentru lucrari de modernizare. Aceste modernizari erau necesare deoarece cazanele CAF 4 si CAF % de la CET Hidrocarburi functionau din 1970 si erau tehnologii ale anilor 1960, care nu mai corespundeau conditiilor de mediu impuse de Uniunea Europeana. Au fost facute investitii in modernizarea celor doua cazane pentru apa fierbinte la care arzatoarele vechi au fost inlocuite cu arzatoare cu NOx redus.

Surse din cadrul CET Arad spun insa ca pana in 2013 ar fi nevoie de 39 milioane de euro pentru ca centrala sa indeplineasca toate conditiile de mediu.
Primaria va investi 15 milioane de euro dintr-un imprumut BERD, pentru a transforma unul dintre cazane care functioneaza pe lignit, pe gaz.

Vor fi reabilitate punctele termice si intreaga retea de distributie a energiei termice si apei calde, unde exista acum pierderi insemnate. Numai ca banii sunt insuficienti si este nevoie de un imprumut suplimentar.
In aceste conditii, exista voci care sustin ca bugetului local ii va fi mult prea greu sa restituie acesti bani si ca ar trebui atrase fonduri europene.

SITUATIE
Peste jumatate dintre angajatii CET Arad sunt in somaj tehnic din 1 mai si pana in luna octombrie. Acestia primesc doar 75 la suta din salariul de incadrare, fara unele sporuri. Multi dintre acestia risca sa isi piarda locurile de munca, daca societatea care administreaza centrala termica va continua sa sufere pierderi financiare  mari.

Cele mai citite

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...
Ultima oră
Pe aceeași temă