21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUE reflecteaza, Kremlinul ataca

UE reflecteaza, Kremlinul ataca

» Liderii europeni, reuniti luni intr-un summit extraordinar privind Georgia, au condamnat interventia Moscovei si au promis sprijin Tbilisiului. Nici vorba de sanctiuni, evitand o revenire la razboi rece cu o tara care ramane un partener indispensabil.

Consiliul Extraordinar, inceput luni la Bruxelles la ora 13.00 GMT, primul de acest gen convocat dupa razboiul din Irak in 2003, a vizat, in principal, ca UE sa vorbeasca pe o singura voce, punand surdina diviziunilor in ce priveste atitudinea fata de Moscova, de care Rusia a stiut intotdeauna sa profite – diviziunile intre fostele state din blocul sovietic si cele adepte ale unei atitudini mai conciliante.
Asa cum declara premierul francez, FranIois Fillon, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE, "mesajul cel mai puternic pe care Europa il poate transmite este un mesaj de unitate". El a reiterat opozitia Parisului fata de impunerea de  sanctiuni contra Moscovei si a pledat pentru dialog. "Rusia este  o mare tara care conteaza, o mare putere care intr-un anume mod a fost umilita in ultimele doua decenii." Acelasi ton a venit si din partea Italiei, seful diplomatiei, Franco Frattini, declarand ca Rusia, care furnizeaza Europei un sfert din necesarul de gaz si de petrol, nu trebuie considerata "o tara ostila", ci un "partener strategic" cu care nu trebuie rupte relatiile. "Cuvantul de ordine al reuniunii nu este de a pedepsi Rusia, ci de a ajuta Georgia si de a avea un dialog critic cu Moscova", preciza premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Londra a cerut UE sa "suspende" negocierile privind un parteneriat strategic cu Rusia, in asteptarea concluziilor privind reevaluarea fundamentala a relatiilor euro-ruse.

In timp ce aveau loc manifestatii contra "agresiunii" Moscovei la Tbilisi si in alte orase din Europa, UE s-a limitat la ordinea de zi, multumindu-se sa condamne inca o data cu fermitate interventia militara rusa si sa denunte recunoasterea de catre Moscova a independentei celor doua provincii secesioniste Abhazia si Osetia de Sud.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a iesit la rampa inaintea summitului, precizand ca "limbajul sanctiunilor" nu trebuie folosit in relatiile dintre Moscova si UE, care "trebuie sa tina cont de interesele vitale", si a cerut impunerea unui embargo asupra livrarilor de arme catre Georgia. El a precizat ca Moscova nu va "lasa pe nimeni sa afecteze relatiile dintre Rusia si Germania", "cele mai importante ale reconstructiei unei noi Europe". Lavrov a criticat "centralismul NATO", care impiedica "crearea unui veritabil mecanism universal de securitate colectiva", "de neconceput fara participarea Rusiei pe picior de egalitate".

In ajunul summitului, presedintele rus, Dmitri Medvedev, declara la televiziune ca Rusia respinge o lume "unipolara, un sistem mondial unde toate deciziile sunt luate de un singur stat, fie el important ca SUA". Considerandu-le "contraproductive" si rezervate doar in cazurile extreme, el nu a exclus ca Rusia sa poata recurge la "sanctiuni" contra tarilor care ii sunt ostile.

Concluzii
» Document romanesc
Presedintele Traian Basescu le-a prezentat, la Bruxelles, statelor membre UE si NATO concluziile vizitelor sale de acum doua saptamani in cele cinci tari care au pe teritoriul lor conflicte inghetate (Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia), sub forma unui "non-papier". Inaintea plecarii la Bruxelles, seful statului a punctat faptul ca documentul amintit "nu este public" si a explicat ca propunerile Romaniei nu vizeaza strict Georgia.  Traian Basescu a declarat ca Romania va face apel la solidaritate transatlantica si va sustine, asa cum o face "in mod traditional", ca rezolvarea conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre, inclusiv Transnistria, nu se poate face decat cu respectarea dreptului international. Romania va propune ca UE "sa readuca ansamblul conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre in discutia Consiliului de Securitate, ansamblu care, in opinia noastra, trebuie sa includa si Kosovo", precum si inlocuirea mecanismelor de asigurare a pacii in aceste zone. Traian Basescu a explicat ca, desi nu va cere impunerea de sanctiuni Rusiei, Romania va sustine sa i se solicite Rusiei respectarea angajamentelor luate la Istanbul privind retragerea trupelor, precum si continuarea proiectelor Nabucco si P8.

Cele mai citite

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă