1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania interlopilor

Romania interlopilor

» Interlopul craiovean ucis in urma unei partide de poker, Mihai Parvu – zis Caiac, a fost inmormantat ieri, la cimitirul Sineasca, din capitala judetului Dolj.

»  In prima jumatate a anului 2008, in Romania au avut loc 220 de omoruri, iar in 2007, pe tot parcursul anului, 416. Este singura statistica pe care o detine IGPR cu privire la crime.

» Vinovate de escaladarea scandalurilor soldate cu omoruri in strada sunt Politia, Jandarmeria si sistemul de justitie, sunt de parere specialistii.

In ciuda tot mai numeroaselor conflicte armate desfasurate in spatii publice si incheiate cu decese, Politia Romana nu poate furniza statistici privind omorurile in strada, scopurile urmarite de cei care participa la eveniment ori cauzele care duc la degenerarea scandalurilor in adevarate razboaie intre clanuri. Singura cifra detinuta de IGPR este cea generala a omorurilor: 220, in primele sase luni ale acestui an, cifra apropiata de cea din perioada similara a anului 2007.
Violentele comise in plina strada vor ajunge sa fie considerate normale in Romania daca autoritatile nu iau masuri, anticipeaza sociologii si psihiatrii. In opinia lor, vinovate de cresterea numarului de omoruri si agresiuni sunt, in egala masura, Politia, Jandarmeria si Justitia, pentru indulgenta cu care trateaza cazurile de violenta stradala. si societatea e de vina, spun specialistii, deoarece nu a fost educata pentru a lua atitudine in fata violentei.

Sociologul Marian Preda, decan al Facultatii de Sociologie din Universitatea Bucuresti, sustine ca sistemul de ordine publica – Politie, Jandarmerie, Justitie – are o vina in cresterea indicatorilor de infractionalitate. "Daca nu mi s-a intamplat nimic pana acum, fac din nou", acesta este modul de gandire al infractorilor si criminalilor din zonele in care fortele de ordine au lasat garda jos, ne-a explicat psihiatrul Florin Tudose. Certatii cu legea au aceasta atitudine in urma lipsei de reactie si de fermitate a politistilor, apoi din cauza procedurilor greoaie ale justitiei. "Procuratura emite mandate de arestare de 29 de zile, ii tine pe criminali pe la sectie, nu li se intampla nimic, dupa care le dau drumul", a observat dr. Tudose.

In zonele periculoase – cum e Craiova –, politia i-a pierdut din mana pe capii gruparilor de infractori. Pe fondul unor cazuri de mita si al bataliei pe zonele de influenta, din care capii lumii interlope percep taxe de protectie, membrii clanurilor ajung sa isi faca singuri dreptate, crede sociologul Preda. "Preluarea controlului pe anumite zone, pe anumite cartiere, asta pare sa fie sursa de tensiune, motivul acestor scandaluri care se sfarsesc, de multe ori, cu crime. Se intampla, la scara mai mica, exact ca intre clanurile mafiote italiene din SUA sau intre mafia italiana si mafia persoanelor de culoare", spune Preda. In general, din cazurile mediatizate intens, el a observat ca persoanele ce iau parte la evenimente violente intre clanuri sunt persoane de etnie roma, care nu doar ca nu se tem de politisti ori de procurori, dar nici macar nu-i mai respecta pe liderii comunitatii rome, ignora staborul si legile particulare rome. "Isi regleaza singuri conturile, in interiorul comunitatii."

Psihiatrul Florin Tudose atrage atentia ca, tot prin coruptie, ajung in tara arme pe care clanurile interlope le folosesc in conflictele de strada. Dr. Tudose spune ca nu este de inteles de ce "puternicii zilei" vor sa poarte arme intr-o tara unde nu exista o traditie a violentei. Nu in ultimul rand, spune psihiatrul, vina pentru inmultirea cazurilor de omor in strada este si a societatii – romanii nu sunt educati sa aiba curajul de a interveni pentru rezolvarea cazurilor de violenta.
De asemenea, spune Tudose, "diferentele culturale intre locuitori si discriminarea pozitiva a etniei romilor i-au ajutat pe acestia din urma sa devina stat in stat". Psihiatrul socoteste ca "membrilor clanurilor interlope le place puterea pe care au capatat-o cu ajutorul mass-media, aceea de a reusi sa mobilizeze fortele de ordine. Isi bat joc de sistem. La Craiova au fost trimisi vreo 600 de jandarmi dupa incidentul de saptamana asta, adica la fel de multi ca la inundatii, cu diferenta ca in Suceava, Neamt si Iasi s-au dus sa ajute oameni amarati". Pana acum nici un ministru de Interne nu si-a dat  demisia din cauza cresterii omorurilor violente din strada.

Conflictele stradale sunt, de obicei, spontane
Mihai Pitulescu, comisar-sef al Serviciului de Investigatii Criminale in cadrul Politiei Capitalei, ne-a spus ca in Bucuresti "situatia operativa este destul de buna, deoarece cresterea numarului omorurilor nu este semnificativa si nu este de natura a ne ingrijora". Totodata, Mihai Pitulescu considera ca majoritatea sunt conflicte spontane si nicidecum nu putem vorbi de omoruri la comanda. Din aceasta cauza, crede Pitulescu, "este foarte greu sa previi astfel de cazuri pentru ca trebuie sa cunosti dinainte starea lor conflictuala". Comisarul de la Politia Capitalei ne-a explicat ca s-ar putea folosi politisti sub acoperire care sa se infiltreze in clanurile de interlopi, insa pentru acest lucru ar trebui sa existe un dosar de crima organizata in vederea arestarii acestora.
Mihai Pitulescu recunoaste ca ar fi necesar ca in astfel de cazuri "justitia sa isi spuna cuvantul", deoarece de multe ori exista dosare care sunt "taraganate prin diverse tertipuri sau chiar sunt uitate".

Cele mai citite

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă