» Analistii CESifo prognozeaza o rata a inflatiei anualizata de 7% in Romania pentru trimestrul al treilea al acestui an.
» Pentru lunile urmatoare asteptarile specialistilor indica, in medie, o incetinire a avansului economic in Europa Centrala si de Est.
Pentru urmatoarele sase luni se estimeaza o temperare accentuata a ritmului de crestere economica in Romania, potrivit unui studiu al institutului CESifo din cadrul Universitatii din München, realizat in baza intervievarii unor economisti. Previziunea CESifo de "incetinire puternica a cresterii economice in Romania pentru urmatoarele sase luni" vine pe fondul unor evolutii actuale satisfacatoare si al prognozarii unei rate a inflatiei anualizata de 7% in Romania pentru trimestrul al treilea al acestui an, fata de 7,2% in perioada aprilie-iunie.
Analisti economici din Romania opineaza ca previziunea CESifo de regres a cresterii economice poate fi reala, parerile fiind impartite doar in ceea ce priveste nivelul pe care il va atinge scaderea. "In perioada urmatoare, daca intervine o incetinire a cresterii economice, ea nu va fi in nici un caz una puternica. Scaderile ar putea fi inregistrate in domenii precum constructiile, industria, insa nu trebuie sa uitam ca agricultura are o perioada buna, de crestere, si care va compensa celelalte sectoare. Daca pe anul 2008 cresterea economica va fi de 7,5-8%, in 2009 aceasta ar putea fi de 5-6%, insa nu e nimic dramatic", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank.
Probleme in domeniul imobiliar
BNR a revizuit in crestere, la inceputul lunii august, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 6% la 6,6%.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana trecuta ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat in primul semestru al anului un avans de 8,6%, dupa o crestere economica de 8,9% in trimestrul al doilea.
Avansul economic inregistrat anul trecut a fost de 6%, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru 2008 o crestere de 6,5%. Institutul National de Statistica va publica la 1 septembrie datele privind cresterea economica din primul semestru din acest an si din perioada aprilie-iunie.
Analistul economic Ilie serbanescu apreciaza ca previziunile institutului german, desi neplacute, ne-ar putea aduce cu picioarele pe pamant. "Cresterea economica trambitata atat de mult provine din retail, domeniul bancar si imobiliare. Cresterea cu care ne laudam nu duce la dezvoltare, ci mareste un dezechilibru.
Cresterea este la consum si credite, care nu conduc la cresterea productiei. Foarte probabil, problemele vor aparea in domeniul imobiliar, unde cresterile de pana acum s-au bazat pe speculatii si jefuirea domeniului public." Chiar daca indicele calculat de institutul german releva o usoara deteriorare a climatului economic in Europa Centrala si de Est, evaluarile analistilor privind situatia actuala a economiei in aceasta regiune raman favorabile. Pentru urmatoarele sase luni, asteptarile specialistilor indica, in medie, o incetinire a avansului economic. Alaturi de Romania, analistii economici anticipeaza ca ritmul de crestere a PIB se va tempera in Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia. Cehia si Slovacia se bucura de evaluari pozitive, cu perspective de crestere in urmatorul semestru, in timp ce in Bulgaria ritmul de dezvoltare economica va ramane constant, potrivit studiului german.