21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCalatorii suprarealiste cu autobuze RATB

Calatorii suprarealiste cu autobuze RATB

» Trei autobuze redecorate si populate cu personaje fantastice vor circula pe rutele celor obisnuite.

» Ilotopie este o una dintre cele mai importante trupe de teatru stradal ale momentului, specializata in actiuni cu iz suprarealist.

» Datorita succesului de public pe care l-au avut anul trecut, ICR i-a adus la Bucuresti cu un nou proiect, "Transport iesit din comun".

Trupa franceza de teatru de strada Ilotopie nu se afla la prima sosire in Romania; anul trecut, spectacolul "Reflexiile lui Narcis", performat pe lacul din Parcul Tineretului, s-a bucurat de un neasteptat succes de public. "Transport iesit din comun", noul proiect Ilotopie, e in aceeasi linie de suprarealism pop si cam comercial: trei autobuze circula pe ruta unei linii de "transport in comun", fiind inscriptionate cu numele autobuzelor pe care le substituie (104, 131, 268, 381, 385). Autobuzul nu deviaza de la traseu si opreste in fiecare statie, neperturband programul bucuresteanului grabit. Insa in interior masina arata cu totul altfel decat un autobuz obisnuit, calatorul trezindu-se "dislocat" intr-o lume fantastica, populata de personaje mai mult sau mai putin macabre.

Oricum, calatorii sunt preveniti de "ruptura" cu cotidianul, autobuzele aratand diferit pe dinafara, fiind inscriptionate cu nume extravagante (ArboriBuz, High-LifeBuz si BizarBuz). In plus, calatorilor de pe liniile vizate li se da, pe langa obisnuitul bilet, si o invitatie la aceasta actiune. Cum autobuzele nu au compostoare, curajosii sunt rasplatiti nu numai cu un spectacol, ci si cu un transport gratuit.
Fiecare autobuz poarta cu el un "concept", o poveste. Astfel, High-LifeBuz este decorat ca un salon dintr-un hotel de lux din perioada interbelica, oamenii fiind intampinati la usa de "persoane servante", servitori in livrele. Apoi sunt condusi la "receptie" si, cu cea mai mare deferenta, sunt asezati pe scaune. Sunt rasfatati cu cafea, apa minerala, in timp ce un pianist canta la o pianina din mijlocul "salonului"; ruptura in raport cu cotidianul e aici aceea de a fi tratat pentru cateva minute ca un personaj din lumea buna, ca un "stapan". BizarBuz are un concept mai putin coerent, osciland intre bazar de curiozitati si laborator al unui savant nebun, garnisit fiind cu taieturi din ziare, aparate stiintifice fanteziste si un personaj care e in acelasi timp filozof si om de stiinta.

 

ArboriBuz are un concept mai explicit fantastic, virand parca spre fantasy-ul macabru al unui Tim Burton. Pe dinauntru, autobuzul arata ca o jungla de desen animat postmodern – cu geamuri vopsite in verde, iedera, trunchiuri de copac in loc de scaune, pamant amestecat cu rumegus pe jos; totul e insa din plastic, iar culorile sunt violent de naturale, ca-n contrafacerile chinezesti ieftine. Personajele care il populeaza amesteca, de asemenea, detalii hiper-realiste cu referinte de basm, rasturnand parodic Scufita Rosie: astfel, agentul imobiliar Scufita Rosie vrea sa vanda padurea bunicii, iar Lupul, care vrea s-o manance, se trezeste victima potentiala. Personajul cel mai spectaculos este insa o vrajitoare cu patru brate, toate miscatoare.
Autobuzele vor circula pana duminica, intre orele 18 si 21. Inainte sa ajunga in Bucuresti, spectacolul a fost rodat in Franta, Suedia si Italia. Sa speram ca traficul din Bucuresti nu o sa-i vina de hac.

Cele mai citite

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă