3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportSeres: "Votati ca sa nu stau sase ani prin tribunale"

Seres: „Votati ca sa nu stau sase ani prin tribunale”

» Senatorii au decis, cu majoritate de voturi, ca poate incepe urmarirea penala a liberalului Paul Pacuraru si a conservatorului Codrut seres. Ei au trasat insa indicatii Parchetului, in premiera, cerand ca cercetarea sa se desfasoare intr-un "timp rezonabil" si sa fie extinsa inclusiv asupra altor persoane ale caror nume apar in cele trei dosare.

Inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei, conservatorul Codrut Seres, a fost aprobata de senatori in ambele dosare ajunse de la procurori: 79 de voturi pentru si 40 de voturi impotriva in dosarul Hidroelectrica si, respectiv, 83 de voturi pentru si 36 de voturi impotriva in dosarul Electrica. Scorul a fost asemanator si in cazul ministrului Muncii, liberalul Paul Pacuraru – 75 de voturi pentru si 44 de voturi impotriva –, desi acesta a cerut colegilor, spre deosebire de seres, sa fie lasat sa-si probeze nevinovatia in instanta. si-au exprimat optiunea 120 de senatori dintr-un total de 135, cat sunt in prezent validati, in conditiile in care Regulamentul Senatului prevede ca este nevoie de votul majoritatii, si nu de doua treimi, asa cum este la Camera Deputatilor.

"Alesii" au avut insa grija sa introduca in cele trei hotarari in care cer inceperea urmaririi penale fraze prin care nu doar ca-si manifesta dezacordul fata de modul in care procurorii au intocmit dosarele, ci si traseaza "indicatii" in sensul ca urmarirea penala sa nu dureze foarte mult, iar cercetarile sa fie extinse si asupra altor persoane ale caror nume apar, fie si tangential, in dosare (Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Gheroghe Seculici). Chiar in preambulul hotararilor, senatorii au introdus, la propunerea social-democratului Doru Ioan Taracila, mentiunea ca ei au formulat, cu ocazia luarilor de cuvant din plen, "ingrijorari si obiectii" cu privire la "precaritatea datelor, informatiilor si documentelor transmise, incadrarea juridica a unor fapte, precum si durata exagerata a anchetelor penale".

 

Singurul care s-a opus acestei adaugiri la textul initial, convenit in cadrul Comisiei juridice, a fost senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, care a aratat ca "ar fi o greseala ca plenul Senatului sa se pronunte asupra modului in care au fost constituite dosarele". In favoarea criticarii procurorilor s-au pronuntat insa atat colegul de partid al lui Eckstein Kovacs, senatorul Gyorgy Frunda, cat si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Acesta din urma a criticat "formularile" din referatele procurorilor si "usurinta" cu care au fost lansate acuzatiile, aratand ca lipsa mentiunii ar sugera ca "alesii" ar fi de acord cu modul in care lucreaza procurorii. Iar pentru ca "tacamul" sa fie complet, senatorii au mai votat ca la primul articol al hotararii sa se prevada ca finalizarea urmaririi trebuie sa se faca intr-un "termen rezonabil".

 

"Senatul considera ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va continua cercetarile cu privire la toate faptele si persoanele a caror implicare rezulta din dosare" este al doilea paragraf prin care "alesii" s-au gandit sa faca "recomandari" anchetatorilor. De data aceasta, obiectiile au provenit din tabara PD-L, in conditiile in care pe piata au fost aruncate nume precum Adriean Videanu, Gheorghe Seculici sau Theodor Stolojan ca aparand in dosarele aflate pana ieri in atentia Senatului. "Cerem Parchetului sa respecte Constitutia, nu ii cerem sa inculpe sau sa disculpe pe cineva", a argumentat insa in favoarea paragrafului senatorul PNL Norica Nicolai, in vreme ce udemeristul Gyorgy Frunda a aratat ca ar fi vorba doar de "respectarea principiului egalitatii".

Anterior momentului votului, Pacuraru si seres au incercat sa-si convinga colegii nu doar de nevinovatia lor, ci si de faptul ca ar fi victime ale anchetatorilor care ar executa, in opinia lor, comenzi politice. Senatorul PC s-a plans colegilor ca se afla in "cea mai confuza situatie", ca viata i-a fost "intoarsa pe dos" si ca procurorii au devenit "simpli activisti", "instrumente de presiune politica ale celui care foloseste institutiile statului pentru a-si spori puterea si a inlatura adversarii politici". seres a mai citat din raportul Comisiei juridice, aratand ca "asa-zisii spioni" s-ar fi intalnit si cu Adriean Videanu, Theodor Stolojan si Gheorghe Seculici. "Eu apartin unui partid care l-a deranjat pe seful statului, dar cei trei fac parte din partidul condus de presedinte. Nici unul dintre cei trei nu va trebui vreodata sa raspunda la intrebari sau la acuzatiile procurorilor", a continuat senatorul PC sirul acuzatiilor.

 

"Solicit plenului sa decida in cunostinta de cauza si, in consecinta, pentru a nu prelungi procedeele nedemocratice si tendentioase la care am fost supus in ultimii doi ani, pentru a nu fi nevoit sa imi dovedesc nevinovatia si sa umblu prin tribunale in urmatorii 5-6 ani", si-a rugat seres, la final, colegii. La randul sau, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a cerut colegilor un vot favorabil inceperii urmaririi penale, fara a omite insa sa acuze ca procurorii au inserat in dosarul sau "minciuni grosolane" si ca intreg materialul ar fi "o facatura". Liberalii i-au cerut lui Traian Basescu sa nu-l suspende pe Paul Pacuraru, insa Vasile Blaga a anuntat aseara ca presedintele il va suspenda pentru a nu exista posibilitatea perceptiei ca o persoana intr-o functie publica poate influenta ancheta.

» Cristian Parvulescu, politolog:
"Senatul a facut un pas inainte fata de Camera Deputatilor pentru ca a dat posibilitatea justitiei sa se pronunte, dar si un pas inapoi, sugerand ca dosarele sunt politice. Acest vot nu rezolva situatia, ci o complica, pentru ca raportul Comisiei juridice sugereaza ca aceste anchete nu se pot limita la domnii seres si Pacuraru, ci trebuie extinse la lideri PD-L precum Theodor Stolojan si Adriean Videanu".

» Vasile Blaga, senator PD-L:
"A fost un vot pe care noi, PD-L, l-am dorit. Ni l-am dorit in sensul ca noi nu am condamnat pe nimeni, dar am dat posibilitatea justitiei sa isi faca datoria. Le-am dat posibilitatea colegilor sa isi demonstreze nevinovatia".

» Norica Nicolai, senator PNL:
"Suntem absolut convinsi de precaritatea documentelor, dar consideram ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, sa beneficieze de imunitate si, ca atare, a fost vot de responsabilitate politica".

» Sergiu Andon, deputat PC:
"Decizia nu aduce prejudicii de imagine PC si nici lui seres. si el si orice demnitar aflat in situatia asta nu pot fi decat victime ale complotarilor nesfarsite care se fac pe acest subiect si ale faptului ca se creeaza un fel de preadevar, o impresie in opinia publica asupra faptului ca trimiterea egal vinovatia".

» Ramona Bulcu, Parchetul General:
"Ministerul Public apreciaza drept o dovada de normalitate votul Senatului in cazul seres si Pacuraru, pentru ca asupra unui dosar penal nu se poate pronunta decat un magistrat. Parchetul nu a primit oficial o solicitare de extindere a urmaririi penale in dosarul seres si asupra lui Videanu, Seculici si Stolojan, iar cand vor primi o astfel de cerere, isi vor exprima un punct de vedere".

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă