» Presedintele Agrostar a declarat ca agricultorii au nevoie de o reducere de 50% fata de pretul la pompa pentru a-si desfasura activitatea bine.
» Ministerul Agriculturii propune prelungirea termenului de folosire a banilor cu cel putin o luna, pentru ca sumele neutilizate sa fie distribuite altor fermieri.
Banii pe care statul trebuie sa-i dea pentru infiintarea culturilor de toamna nu ajung la toti fermierii, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) este pus in imposibilitatea de a extinde plafonul total al subventiilor. Astfel, oficialii MADR au ales ca solutie prelungirea termenului de folosire a fondurilor, pentru ca banii sa poata fi redistribuiti. In acelasi timp, suma prea mica alocata de stat a ajuns numai la 30% din fermierii romani, a declarat stefan Niculae, presedintele Agrostar.
Din suma totala de 109,2 milioane de lei alocati pentru anul curent, s-au cheltuit in primavara 60 de milioane, fermierii ramanand doar cu 49,2 milioane pentru infiintarea culturilor de toamna. "Suma ramasa pentru infiintarea culturilor de toamna este insuficienta. Fiind un plafon fix, s-a facut o alocare pe judet, fiecare judet fiind obligat sa se incadreze in suma respectiva. Suma ar fi suficienta daca fermierii ar ridica adeverinta pentru suprafata pe care o vor insamanta in toamna, si nu adeverinte pe care nu le vor folosi in totalitate", a spus Gheorghe Albu, secretar de stat in MADR.
Fermierii protesteaza
Reprezentantii federatiilor sindicale sustin ca problemele din agricultura nu pot fi rezolvate cu astfel de planuri si ameninta cu proteste la nivel national. "Agrostar, impreuna cu FNPAR, va initia un protest national pe 3 septembrie, in care va cere Guvernului sprijin si rezolvarea problemelor grave din agricultura", a declarat Niculae.
Totodata, problema presanta a pretului motorinei va fi prioritara in discutiile cu Executivul. "Una dintre cele mai presante probleme este cea a motorinei. Noi avem nevoie de o reducere de 50% fata de pretul la pompa pentru a ne desfasura activitatea bine si vom milita pentru instituirea unei astfel de norme. Vom continua presiunea pentru ca toate tarile UE au un astfel de act normativ, iar in Romania isi bat pur si simplu joc de noi", a mai spus Niculae.
Solutia propusa de MADR este de a muta termenul-limita de folosire a adeverintelor cu cel putin o luna, fata de termenul stabilit initial la 15 noiembrie. Astfel, sumele neutilizate vor putea fi redistribuite in timp util altor fermieri. "Vom devansa termenul, pentru ca adeverintele neutilizate in totalitate sa poata fi redistribuite altor fermieri. Se va face o relocare a cotelor de la cei care nu le-au folosit", a precizat Albu.
Niculae ne-a mai declarat ca unul dintre motivele pentru care foarte multi fermieri au ramas fara bani a fost si faptul ca structurile teritoriale ale MADR au dat fondurile pe principul "primul venit – primul servit", in loc sa partajeze procentual banii pentru infiintarea culturilor de toamna.
Vinovatul principal pentru situatiile create in agricultura autohtona este Executivul, potrivit reprezentantilor fermierilor, care spun ca, desi a avut posibilitatea, nu a facut nimic. "Daca ar fi sa aratam cu degetul pe cineva, acel cineva este cu siguranta Guvernul, care a avut parghiile necesare pentru a face ceva si a stat cu mainile in san. Cum este posibil ca noi, care suntem o tara cu un potential agricol enorm, sa importam 80% din productia vegetala?", a completat Niculae.
Subventii mai mari
Pe langa reducerea pretului la pompa al motorinei, presedintele Agrostar a mentionat ca o alta cerere pe care o va inainta statului este "un program de subventii pentru toamna de 1.000 de lei/hectar". Programul in cauza ar fi suficient pentru fermierii romani, in conditiile in care semintele si ingrasamintele au ajuns sa-si tripleze preturile pe piata autohtona.
Niculae a atras atentia si asupra faptului ca suprafata cultivata cu legume si fructe s-a redus de aproape sase ori fata de 1990. "Pietele sunt impanzite de legume si fructe importate, lucru dezarmant pentru horticultori. De altfel, suprafata de legume si fructe cultivata in Romania a scazut de la un milion de hectare in 1990 la 180.000 in 2008", a spus oficialul Agrostar.
Referitor la scandalul fondurilor SAPARD, Niculae a mentionat ca "este vorba despre o incompetenta crasa din partea agentiei de plati. Daca era un lucru simplu, se rezolva imediat cu o conferinta de presa si cu anumite rectificari la sistemul de plati. Ei insa au ascuns toata treaba asta de noi timp de mai mult de o luna".
» Motorina subventionata va costa in jur de 2,16 lei/litru
Cel mai popular sortiment de motorina gasit la benzinariile din tara costa 4,09 lei/litru, iar dupa reducerea accizei de 0,65 de lei/litru (disponibila doar in limita de
49 de litri pe hectar), fermierii vor plati 3,16 lei/litru. Pentru cei mai norocosi fermieri, care au reusit sa obtina si subventia de 1 leu/litru pentru infiintarea culturilor de toamna, litrul de motorina va costa in jurul valorii de 2,16 lei, insa in limita a 39 de litri la hectar.