2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTot raul ar fi spre bine!

Tot raul ar fi spre bine!

Intr-o scrisoare adresata conducerii Bancii Nationale, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), exprimand opinia bancilor comerciale din sistem, avertizeaza fara echivoc ca noile reglementari de creditare initiate de banca centrala ar putea conduce la… o criza imobiliara! "Consideram ca aplicarea noilor norme are un impact deosebit asupra creditului imobiliar. Scaderea creditului imobiliar poate conduce, in opinia noastra, la o criza imobiliara", se spune textual in scrisoare. Mai sa fie! Criza imobiliara apare a fi folosita de catre bancheri ca un fel de santaj. Daca noile norme opereaza, vine criza imobiliara peste noi! – suna avertismentul.
Ma rog, este opinia bancilor. Hai sa vedem, insa, in mod concret, ce s-ar putea intampla daca s-ar napusti peste Romania o criza imobiliara, sperietoarea cu care ne ameninta comunitatea bancara.

In caz de criza imobiliara, vor da cumva faliment niscai dezvoltatori romani sau straini? Este cam indoielnic, pentru ca in Romania – precum in tarile bananiere si spre deosebire de restul lumii civilizate – dezvoltatorii finanteaza proiecte imobiliare cu banii viitorilor beneficiari de locuinte. Hai, atunci, sa ducem grija acestora din urma, nu a dezvoltatorilor, care, in caz de criza, isi vor lua, bineinteles, repede-repede talpasita din tara! si de cand au devenit bancile atat de grijulii fata de soarta unor debitori ipotecati? Sau stiu ca au creditat clienti pe baza unor venituri reale, dar nelegale, de se tem de noile reglementari care introduc fisa fiscala (bani oficiali) pentru solicitatorii de credite? Sau se gandesc ca, daca se merge pe fisa fiscala, nu vor mai avea pe cine credita sau, mai rau, chiar nu vor avea cui sa mai vanda locuintele executate silit rau-platnicilor?

Vor falimenta cumva bancile in caz de criza imobiliara? Este, de asemenea, indoielnic, pentru ca bancile din Romania au expunere mica pe creditele de tip imobiliar sau ipotecar. Sau, mai degraba, bancile se gandesc probabil ca pierd piata care parea sa ofere profituri fabuloase, in conditiile in care lipsa de reglementari si reguli permitea oricui sa faca ce vrea?
Vor scadea preturile caselor si apartamentelor si, evident, ale creditelor acordate pentru cumparari in caz de criza imobiliara? Asta este sigur! Dar ar fi cumva rau?
Sa admitem insa ca, in caz de criza imobiliara, toate cele semnalate s-ar petrece in modul cel mai rau din punctul de vedere al intereselor bancilor. Dar ramane si intrebarea: ar fi cumva rau in general?

Ar fi rau, de pilda, sa scada preturile in  imobiliar, ar fi rau ca, in mod corespondent, sa coste mai putin creditele imobiliare, ar fi rau sa-si ia talpasita speculantii straini din imobiliar (caci daca s-ar putea sa plece si speculantii romani ar insemna ca ne pune Dumnezeu mana in cap), ar fi rau ca o criza sa forteze introducerea de reguli si ordine pe piata imobiliara?
si ce s-ar mai putea intampla in caz de criza imobiliara? Prin insasi scaderea preturilor, s-ar reduce macar putin rata abominabila de afaceri dubioase si scarboase in imobiliar, s-ar pune macar o stavila in calea celui mai mare jaf postdecembrist pe care il constituie distrugerea, slutirea si ciopartirea domeniului public pentru interese imobiliare private oneroase.
Pai, cu parere de rau fata de ARB, o criza imobiliara nu numai ca nu ar fi rea, ba ar fi chiar buna pentru tara si cetatenii ei onesti. si daca noile restrictii asupra creditului, introduse de Banca Nationala, vor produce o criza imobiliara, macar si numai pentru aceasta si tot ar merita sa fie urgent aplicate!

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă