21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialO noua politica fata de Moscova? Nu inca!

O noua politica fata de Moscova? Nu inca!

Se aud in ultimele zile din ce in ce mai multe voci care cer o rapida redefinire a politicii externe a Romaniei la Rasarit in noul context creat de conflictul din Georgia. Se cere imperativ presedintelui Basescu o reabilitare rapida a relatiilor cu Rusia in temeiul unei politici mai "intelepte" si mai "pragmatice", termeni care semnaleaza dorinta unor forte romanesti de acomodare a politicii noastre externe la noul revizionism moscovit. Poate ca e o idee buna! Poate ca situatia este intr-adevar intr-atat de serioasa incat necesita o reconsiderare din temelii a fundamentelor politicii noastre externe. Sau poate ca, inainte de a ne grabi sa dam fuga la Kremlin pentru a depune juramantul de credinta in fata cuplului imperial Putin-Medvedev, ar fi mai bine sa incercam sa intelegem ce s-a intamplat de fapt in Georgia, care sunt mizele, unde stam si care ar fi cele mai rationale optiuni pentru Bucuresti.

Agresiunea Rusiei in Georgia a fost prima mutare in jocul de sah geostrategic la capatul caruia Moscova spera sa castige suprematia politica in Eurasia. Serghei Lavrov a exprimat foarte limpede acest lucru intr-un discurs rostit pe 20 iunie, la Moscova, si publicat ulterior in revista "Russia in Global Affairs", sub titlul "Rusia si lumea in secolul 21". Lavrov respinge viziunea potrivit careia omenirea ar trebui sa imbratiseze valorile occidentale ale democratiei liberale si capitalismului si scrie, preluand o idee a patronului sau, Putin, ca, in prezent, traim "o competitie globala de dimensiuni civilizationale, care include acum valori si modele de dezvoltare". Rusia este, desigur, o astfel de civilizatie cu valori proprii. O alta este Europa continentala si o alta lumea anglo-saxona. "Civilizatia anglo-saxona in frunte cu Statele Unite este in declin politic si economic pentru ca este prea ideologizata si de aceea ne aflam intr-o etapa istorica postamericana".

 

Mai mult, ministrul rus de Externe ne aminteste vorbele profetice ale unui poet romantic rus, potrivit carora "prin insasi existenta sa, Rusia neaga viitorul Occidentului". "Incepand din 1917, America a inlocuit Rusia in echilibrul european, insa acum nu mai e nevoie de agenti de echilibru exteriori Europei, fie ei Rusia sau Statele Unite". De aceea, Rusia propune o formula tripartita de cooperare formata din Rusia, Uniunea Europeana si SUA. Regiunea Euro-Atlantica sufera de un "vacuum de putere" ce trebuie umplut "printr-un summit paneuropean care sa examineze ce elemente ale arhitecturii europene stau in calea unei abordari pozitive a viitorului". Altfel, avertizeaza Lavrov, "mostenirile razboiului rece vor crea sentimentul ca razboiul este inca posibil in Europa".

Cu alte cuvinte, Occidentul ar trebui sa accepte ca Rusia nu este o autocratie agresiva, ci o civilizatie cu valori diferite, ca Moscova are interese europene legitime care trebuie recunoscute, ca Statele Unite nu mai trebuie sa joace nici un rol politic in Europa si ca NATO este o structura a carei existenta ameninta echilibrul european si ar putea fi motiv de razboi. In cazul in care viziunea rusa asupra echilibrului european nu este acceptata, alternativa ar fi ca "UE sa-si dovedeasca postmodernitatea", cu alte cuvinte ca Rusia sa forteze Europa sa realizeze cat de irelevanta este in ceea ce priveste relatiile de putere. Georgia este o astfel de dovada. UE este neputincioasa si nu are mijloace de a constrange Rusia sa retraga un singur soldat de la Poti, daramite sa respecte integritatea teritoriala a micului stat caucazian. In schimb, manipuland relatiile privilegiate cu Germania sau Italia, Rusia este capabila in acest moment sa blocheze atat activitatea UE, cat si a NATO.

In ceea ce ne priveste, trebuie sa hotaram daca noua arhitectura europeana gandita la Moscova este in interesul Romaniei. Daca decidem ca da, atunci va trebui sa abandonam integrarea europeana si alianta atlantica, sa renuntam la alegeri libere si la statul de drept si sa ne luam locul sigur si caldut la dreapta Marelui Frate. Dar daca admitem ca un asemenea model ar fi o amenintare extrem de grava la adresa unei Romanii independente si democratice, atunci poate mai asteptam cu apropierea de Moscova si incercam impreuna cu aliatul nostru american sa consolidam capacitatea de aparare a tarii. Ca deocamdata altceva Romania tot nu poate face in regiune.

Cele mai citite

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....
Ultima oră
Pe aceeași temă