5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024

Deprecieri sustinute

Saptamana a inceput la Bursa de Valori Bucuresti cu o sedinta rosie si din nou cele mai ample scaderi au fost inregistrate in sectorul societatilor de investitii financiare. Inceputul sedintei promitea o evolutie ascendenta, insa dupa primele doua ore de tranzactionare, in care majoritatea actiunilor au evoluat in teritoriul pozitiv, au urmat deprecieri sustinute in majoritatea sectoarelor de activitate.
Au existat totusi companii care au evoluat contrar tendintei indicate de piata, afisand la inchidere culoarea verde. Cea mai puternica apreciere de ieri a fost inregistrata de Oltchim, care avea dupa ultima tranzactie un curs cu 9 procente mai mare decat nivelul de referinta de vineri. In cazul acestui emitent cresterile au fost sustinute inca de la deschidere, insa volumul de tranzactionare a fost mult mai mic decat media saptamanii trecute.

Dupa operatiunea de fixing, indicele BET-FI avea o scadere de aproape 2,5 procente, urmat de BET-XT, indicele care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de companii tranzactionate in segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile, cu o scadere de aproximativ 1%. Toti ceilalti patru indici de la Bursa de Valori Bucuresti au inchis cu deprecieri mai mici de 0,9%.
Lichiditatea redusa de ieri a fost unul dintre factorii care au facilitat miscarile de pret mai agresive din prima parte a zilei. Chiar daca s-a observat o usoara crestere a volumului  de tranzactionare in partea a doua a zilei, la inchidere totalul tranzactiilor era de numai  4,81 milioane euro, dintre care 0,53 milioane pe segmentul Rasdaq.

In sectorul bancar evolutiile au fost asemanatoare, cu exceptia Bancii Carpatica. Daca ceilalti emitenti din sector au inceput ziua in crestere, cu deprecieri modeste in partea a doua a zilei, Banca Carpatica a coborat sub nivelul de referinta de vineri inca din primele minute de tranzactionare. Scaderile au continuat apoi pana aproape de inchidere, cu volume reduse de tranzactionare. Majoritatea tranzactiilor de ieri, aproximativ 0,5 milioane actiuni, s-au efectuat in cateva schimburi la mijlocul zilei. Cu exceptia acestora, volumul a fost asemanator cu cel de saptamana trecuta.
Broker Cluj a avut o evolutie destul de buna si se mentine in apropierea nivelului de 0,32 lei/actiune. In sedinta de ieri pretul din deschidere indica usoare aprecieri si pana la finalul zilei cursul nu s-a indepartat cu mult de nivelul de referinta de vineri, chiar daca tendinta a fost descendenta.

Cele mai citite

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă