2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncasari de 100 milioane euro pe an din turismul rural

Incasari de 100 milioane euro pe an din turismul rural

» Numarul pensiunilor agroturistice depaseste 5.000, insa doar 3.000 de pensiuni sunt inregistrate oficial.

» Afacerile din agroturism vor creste cu 15-20% in urmatorii ani, datorita accesarii fondurilor nerambursabile UE.

Vacantele la pensiunile agroturistice, din ce in ce mai apreciate in ultimii ani, atat de turistii romani, cat si de cei straini, aduc proprietarilor incasari medii de aproape 100 milioane de euro pe an numai din cazare, conform  statisticilor din domeniu.
Desi, conform estimarilor specialistilor din domeniu, pensiunile depasesc in acest moment cifra de 5.000, totusi din datele oficiale ale Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC) reiese ca, in prezent, sunt inregistrate oficial doar 3.000 de pensiuni, din care doar 1.800 sunt membre ale  asociatiei. Din totalul pensiunilor inregistrate, cele mai multe ofera spatii de cazare alcatuite, in medie, de 5 camere duble.
Astfel, la o medie de 5 camere pentru o pensiune, rezulta circa 15.000 de locuri de cazare numai in cazul pensiunilor inregistrate oficial. In cazul unui grad mediu de ocupare de 50% pe an si un tarif minim de 60 lei pe noapte/persoana, rezulta incasari medii de cel putin 162 milioane lei (circa 46 milioane euro) anual din afacerile cu servicii agroturistice, suma valabila doar pentru cazare. Tinand cont de faptul ca in calculul nostru, bazat pe statisticile furnizate de ANTREC, intra camera cu doua locuri, atunci suma se dubleaza, ajungand la aproape 100 milioane de euro.  Insa la acestea se adauga si sumele nedeclarate, incasate la negru de pensiunile care nu sunt inregistrate oficial.

Grad de ocupare de 75%
"Turismul rural a luat o mare amploare; deja turistii care mergeau la hotelurile de la munte au inceput sa se indrepte catre pensiuni. Turismul rural a crescut cu 15-20% pe an, pe fondul cresterii nivelului de trai", ne-a declarat Cristina Partal, presedintele ANTREC.
El spune ca, in aceasta perioada, gradul de ocupare in pensiunile rurale este de 75% in cursul saptamanii si 90% in weekend, comparativ cu anii anteriori, cand gradul de ocupare abia daca ajungea la 40-50%.
Specialistii in domeniu spun ca numarul pensiunilor rurale va creste cu 15-20% in urmatorii ani, gratie accesarii fondurilor nerambursabile din partea Uniunii Europene destinate dezvoltarii turismului rural si normalizarii vietii la tara.
"Foarte multi turisti aleg din ce in ce mai mult pensiunile rurale (zone precum Bran-Moeciu, Marginimea Sibiului, nordul Olteniei, Bucovina, Maramures). Circa un milion de turisti petrec vacanta de vara in statiuni montane sau la pensiuni rurale.
De obicei, romanii opteaza pentru turismul rural pentru cazare si, eventual, masa. Strainii aleg mai multe optiuni: plimbari cu caruta, cu sania etc. Turistii romani apreciaza de obicei mancarea traditionala.
Turismul rural a aparut in Romania la inceputul anilor ‘90. ANTREC a fost infiintata in anul 1994, insa turismul rural a inceput sa se dezvolte ca fenomen de masa abia din anul 2000.

Cele mai citite

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...
Ultima oră
Pe aceeași temă