15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStiri economice pe scurt - 25 august

Stiri economice pe scurt – 25 august

Cifra de afaceri in industrie creste cu 13% in trimestrul al III-lea

 

Cifra de afaceri in industrie este estimata sa creasca cu 13,3 la suta in trimestrul al III-lea din 2008 fata de perioada similara a anului trecut. In primele noua luni ale anului curent, fata de perioada ianuarie-septembrie 2007, se anticipeaza o crestere de circa 8,6% a volumului cifrei de afaceri in industrie, potrivit anchetei de conjunctura pe trimestrul al III-lea, publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Potrivit CNP, se prevede o revigorare a ramurilor industriale pentru care volumul cifrei de afaceri a inregistrat valori negative in primele sase luni ale anului, si anume dinamici pozitive in cazul ramurilor: mijloace de transport neincluse in cele rutiere (5,1%), articole de imbracaminte (1,2%), alimentara si bauturi (0,8%). In trimestrul al II-lea 2008, comparativ cu trimestrul similar din 2007, s-a inregistrat o majorare a volumului cifrei de afaceri in industrie cu 11,8%.
La nivel de semestru s-a inregistrat o crestere de 6,3%, comparativ cu doar 5,6%, cat se previzionase initial. Au existat mai multe ramuri, pentru care estimarile initiale ale volumului cifrei de afaceri per total au fost mai reduse, insa realizarile au depasit nivelul previzionat, si anume: echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (40,8%), productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa (30,8%), mijloace de transport rutier (26,1%), produse din cauciuc si mase plastice (20,5%), fabricarea materialelor de constructie si a altor produse din minerale nemetalice (17,6%). La nivel de semestru, valoarea inregistrata pentru cifra de afaceri interna a fost de 4,6%, fata de estimarile agentilor, de doar 3,2%.

Astra Arad va livra 200 de vagoane climatizate

Astra Vagoane Calatori SA Arad va produce 200 de vagoane de calatori climatizate pentru SNCFR, atat pentru trafic intern, cat si pentru trafic international. "Compania aradeana a reusit sa incheie un contract cu SNCFR Calatori pentru furnizarea a 200 de vagoane de calatori climatizate, valoarea contractului fiind de 833 milioane lei (aproximativ 237 milioane euro), inclusiv TVA", a declarat Valer Blidar, directorul general al SC Astra Vagoane Calatori SA.
De mentionat este faptul ca, in urma cu numai cateva saptamani, inginerul Valer Blidar anticipa ca Astra Vagoane Calatori SA va obtine in 2008 o cifra de afaceri de 60 milioane euro, datorita livrarilor ascendente atat in ceea ce priveste productia interna, cat si exporturile. Aceasta cifra va fi insa depasita datorita parafarii acestui contract.
Pe langa contractul cu Astra Vagoane Calatori SA Arad, SNCFR a mai incheiat contracte, prin intermediul Bursei Romane de Marfuri, si cu Atelierele Grivita Bucuresti, Grupul Feroviar Roman si REMAR Pascani.

 

Actiunile SIF au urcat cu 2%

SIF Transilvania a inregistrat cea mai mare crestere dintre SIF-uri, cu 2,94%.
Bursa a crescut vineri cu 0,7%. Cea mai puternica revenire au avut-o actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), care au urcat cu 2,04%, dupa ce joi au scazut cu 2,59%, atingand cel mai redus nivel din ultimii doi ani si 11 luni. SIF-urile au incheiat primul semestru cu un profit net cumulat de 268 milioane lei, insa iulie a adus cele mai drastice scaderi pentru SIF-uri, astfel ca de la inceputul anului scaderea acestora s-a adancit la peste 53%. Actiunile SIF Transilvania au crescut cel mai mult dintre SIF-uri, cu 2,94%, la 0,875 lei, pe un rulaj de 1,2 milioane lei. In acelasi timp, titlurile SIF Banat-Crisana au incheiat ziua la 1,55 lei, cotatia fiind cu 2,65% sub ultimul pret de joi, insa lichiditatea acestei actiuni, de 2,4 milioane lei, a depasit cu mult rulajul SIF Transilvania. Cele doua actiuni au o pondere cumulata de 41,28% in calculul indicelui BET-FI. Ultimele tranzactii cu actiunile SIF Muntenia au fost realizate la 1,02 lei, pretul fiind cu 2% peste cotatia de la finele sedintei anterioare. Actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova au incheiat ziua in crestere mai usoara fata de restul SIF-urilor, cu 1,23% si, respectiv, 1,33%, insa au avut primele doua lichiditati din piata.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă