» Reprezentantii Autoritatii pentru Sanatate Publica Iasi au anuntat acum cateva zile ca 365 de unitati scolare din mediul rural al judetului Iasi raman fara avizul sanitar anual de functionare.
» Dintr-un total de 822 de scoli si gradinite, 220 de unitati nu au fost autorizate, 145 nu au adus nici macar actele pentru a primi sau nu avizele, iar 59 au intrat in perioada de gratie, in urma promisiunilor primariilor de a remedia problemele.
» Toate acestea se intampla cu numai trei saptamani inainte de debutul noului an scolar.
Inspectorii sanitari dau vina pe primarii si directorii de scoli pentru aceasta situatie, iar Inspectoratul scolar Iasi crede ca de vina este birocratia din sistem, care a intarziat completarea formularelor si a actelor necesare autorizarii. "Pana acum am primit aceste fise, urmand ca pana pe 25 august sa fie elaborat un material complex asupra stadiului in care se regasesc toate scolile din judet. De asemenea, echipele Inspectoratului Sanitar de Stat vor fi apoi trimise in scoli si vor avea in componenta inspectori din partea Inspectoratului scolar Iasi", a declarat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi. Cele mai mari probleme le au comuna Trifesti, dar si Schitu Duca, Rediu, Bivolari, Barnova, Dagata, Satu Nou, Voinesti, Braiesti, Lungani, Todiresti ori Vanatori. "Nu stim ce sa spunem, este un dezinteres din partea directorilor scolari. Sunt unitati, precum cele din comuna Trifesti, care, daca ar fi depus cererea pentru aviz, l-ar fi obtinut", a declarat Manuela Trifan, inspector sanitar in cadrul ASP Iasi.
Unitatile scolare ar putea fi sanctionate
In localitatea Trifesti, din cele opt unitati scolare existente, una nu avea autorizatie, iar restul de sapte nu aveau dosarele solutionate. Inspectorii sanitari au descoperit ca, din cazurile nesolutionate, cinci unitati scolare pot obtine autorizatia fara plan de conformare. "Unitatile au primit termen ca pana pe 1 septembrie sa solicite autorizatia. Procesul-verbal incheiat cu ocazia controlului este suficient pentru a se putea hotari daca primesc sau nu autorizatia, nemaifiind nevoie de un alt control. Daca pana la termen problema nu se rezolva, unitatile scolare vor fi sanctionate cu suma de 4.000 de lei", a sustinut Manuela Trifan.
Primaria Trifesti a primit deja bani pentru consolidarea unei scoli. Primarul comunei sustine ca banii vor fi virati la finalizarea lucrarilor in toate unitatile de invatamant, unde se executa in prezent reparatii. "Pe 15 septembrie vom deschide o gradinita noua. In aceasta vara s-au facut lucrari de reparatii capitale si igienizare, s-a tras apa curenta acolo unde era nevoie, iar lucrarile ar trebui terminate pana la 1 noiembrie. Noi spunem ca toate unitatile ar putea fi autorizate, ramane de vazut ce vor spune si cei de la ISS", a declarat Alexandru Ivanuca, primarul comunei Trifesti. Primarii si Inspectoratul scolar nu se pot plange, in nici un caz de lipsa de fonduri.
"Banii pentru investitii au fost trimisi de Guvernul Romaniei catre scolile din Iasi, inca din lunile mai-iunie, fiind deblocate peste 8 milioane de lei, pentru finantarea a mai mult de 100 de proiecte inaintate de scolile din mediul rural catre noi. Multe lucrari au fost finalizate si scolile au primit autorizarea, altele sunt pe ultima suta de metri cu reparatiile", mai sustine Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi.