Seful statului roman da credit Rusiei, care a spus ca isi va retrage trupele din Tbilisi la data stabilita, in timp ce omologul sau georgian ii acuza pe rusi ca doar isi muta militarii si ocupa pozitii-cheie din care pot controla in continuare Georgia.
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Tbilisi ca Romania va pleda in continuare pentru acordarea Membership Action Plan (MAP) Geogiei si Ucrainei, la reuniunea din decembrie a ministrilor de Externe NATO. In cadrul celei mai importante vizite din turneul pe care l-a efectuat in tarile din regiunea Marii Negre, seful statului a subliniat ca Romania sustine "fara rezerve" integritatea teritoriala a Georgiei, deoarece "nici un eveniment nu justifica multiplicarea a ceea ce s-a intamplat in Kosovo", si i-a recomandat omologului sau georgian, Mihail Saakasvili, sa gaseasca formulele necesare si "sa inceapa negocieri directe cu Federatia Rusa". Sotia presedintelui georgian, Sandra Roelofs Saakasvili, a declarat intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca Bucurestiul poate ajuta Tbilisi daca si-ar face vocea mai bine auzita ca stat membru al UE, dar si "prin venirea presedintelui dumneavoastra aici, prin declaratiile puternice, prin ajutoarele umanitare, prin orice fel de influenta asupra economiei georgiene". In opinia presedintelui roman, "prioritatea majora" este aplicarea acordului de incetare a focului semnat de Franta, in calitatea sa de tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, si de Rusia. La randul sau, seful statului georgian a spus ca se bazeaza pe "presedintele Basescu si pe alti prieteni din UE" in privinta inlocuirii mecanismelor de control rusesti cu cele internationale.
Cei doi presedinti au avut insa si opinii divergente in ceea ce priveste retragerea trupelor ruse de pe teritoriul georgian. In timp ce Traian Basescu s-a aratat convins de faptul ca Rusia va respecta termenul la care a spus ca se va retrage, Mihail Saakasvili s-a aratat sceptic in acesta privinta si a acuzat trupele rusesti ca ocupa in continuare pozitii-cheie prin care pot controla oricand alimentarea cu energie a Geogiei.
Tot ieri, presedintele Romaniei s-a intalnit si cu omologul sau azer, Ilham Aliyev. In cadrul acestei vizite, Traian Basescu a atras atentia ca "evenimentele recente din regiune au generat semne de intrebare asupra capacitatii tarilor din zona de a genera alternative si de a construi o piata a energiei". Cu toate acestea, seful statului roman a adaugat ca proiectele energetice de transport ale resurselor de la Marea Caspica spre Europa au toate conditiile sa fie continuate in anii urmatori.
» Divergente romano-turce
Ultima oprire pe care a facut-o presedintele Basescu in cadrul turneului sau de doua zile a fost la Ankara. Turkish Daily News noteaza ca Romania se considera "garantul" Marii Negre si doreste o sa deschida pentru toata lumea, inclusiv pentru NATO, UE si SUA, cu argumentul rezolvarii conflictelor inghetate. In contrapartida, presa turca subliniaza ca Turcia sustine ca Marea Neagra apartine tuturor tarilor riverane.