30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCetatea Orastiei ramane ingropata

Cetatea Orastiei ramane ingropata

» Cetatea medievala a Orastiei are nevoie de cel putin un milion de euro pentru a fi pusa in valoare si deschisa circuitului turistic. Acum putini sunt cei care inteleg unde anume este aceasta cetate si ce anume reprezinta ea. In plus, ar fi nevoie de o asociere intre proprietarii vechilor cladiri medievale, astfel incat toate sa poata fi vizitate de catre turisti si sa nu mai fie puse sub lacat.

 

Cetatea din Orastie (judetul Hunedoara), desi extrem de importanta pentru epoca medievala, este prea putin pusa in valoare. Cercetarile arheologice au fost insuficiente, iar fondurile necesare punerii ei in valoare sunt, practic, inexistente in ultimii ani. Ultimele cercetari arheologice din zona s-au finalizat in anul 2000 si doar intamplarea a facut sa fie descoperite urme ale zidului turnului din zona portii de acces. De fapt, Primaria Orastie a decis sa repare strada Nicolae Balcescu, din centrul vechi al Orastiei, iar in urma sapaturilor au fost facute descoperirile arheologice. Lucrarile de reparatii ale strazii s-au facut sub atenta supraveghere a specialistilor de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, tocmai pentru ca se desfasurau in zona de protectie a cetatii. Arheologii au fost cei care au observat urmele edificiului si au demarat demersurile pentru a incepe sapaturile arheologice in zona istorica.

"Lucrarile de amenajare a carosabilului in zona orasului vechi au intrat si in zona de protectie a Cetatii Orastiei. S-au intocmit toate documentatiile si s-a atras atentia ca trebuie facuta si o cercetare arheologica. In momentul in care lucrarile au ajuns la poarta actuala a Cetatii, au fost degajate zidurile instalatiei portii. S-a convenit cu beneficiarul, respectiv Primaria Orastie, si cu constructorul, ca acestea sa fie scoase la nivelul de calcare in paviment, astfel incat sa fie marcate si, cu ajutorul unei tablite explicative, sa se poata oferi si o informatie cu caracter istoric. Am degajat zidul, dupa care s-a turnat o sapa de ciment, care sa confere o rezistenta. La nivelul de calcare am reusit sa-i determinam pe constructori sa foloseasca niste gresii plate, care intra in contact cu andezitul utilizat pentru placarea trotuarelor. Pe un perete exterior va fi pus si planul cetatii, pentru turisti", a declarat cercetatorul stiintific Mihai Castaian, reprezentantul Muzeului din Orastie. Demersul este absolut necesar, pentru ca putini sunt cei care stiu de existenta cetatii.

Monumente sub cheie
Mihai Castaian spune ca, din pacate, nu exista suficiente fonduri pentru punerea in valoare a vechii cetati medievale. In plus, mai exista o problema majora: multe dintre monumentele ce ar putea fi vizitate se afla sub lacat. "A fost un program de conservare si restaurare a cetatii, demarat prin anii ‘90, care acum s-a incheiat. Speram sa-l relansam in viitorul apropiat, astfel incat monumentul sa poata fi integrat intr-un circuit istoric. In plus, acum doi ani am facut o intampinare catre Directia de Cultura a Judetului Hunedoara pentru a-i determina pe proprietarii de monumente sa asigure accesul, astfel incat sa nu ne mai trezim cu monumente sub cheie", a spus reprezentantul muzeului. De fapt, lucrurile sunt simple, iar Mihai Castaian spune ca se incearca chiar constituirea unei asociatii in care sa intre proprietarii monumentelor, astfel ca turistii sa nu se mai trezeasca in fata unor porti bine ferecate, in loc sa poata vedea pe viu istoria. "In aceasta situatie sunt majoritatea monumentelor din Tara Hategului, Biserica de la Sfanta Maria Orlea, Biserica si Cetatea Orastiei, care nu pot fi valorificate pentru ca sunt inchise, se afla sub lacat", arata Castaian.

Atestata din 1544
Cetatea medievala din Orastie este atestata documentar inca din 1544. Fortificatia a avut o forma rectangulara, cu latura estica usor semicirculaa, fiind o veritabila fortareata de tip medieval. Fortificatia initiala a fost reparata pe parcursul vremii, iar in ziduri au aparut din acest motiv piatra si caramida. In incinta cetatii se situeaza ansamblul constituit din biserica reformata, construita in secolul al XIV-lea, si biserica evanghelica, ridicata in secolul al XIX-lea. In aceeasi incinta se afla si rotonda ecleziastica ce reprezinta un ansamblu arheologic situat sub nivelul solului, care dateaza din secolul al XI-lea si contine zidurile unei constructii bisericesti. Fortificatia din jurul celor trei edificii era destul de bine pusa la punct. Aici se retrageau localnicii din Orastie pentru a se apara de invaziile tatarilor si, mai apoi, ale turcilor.

Acum Cetatea asteapta fonduri pentru a putea fi pusa in valoare. "Eu vreau sa fac o fundatie care sa se ocupe de cetate. E mult mai usor sa accesezi fonduri pe structuri neguvernamentale, finantari nerambursabile, astfel incat sa ai si un rezultat operativ. Cred ca ar fi nevoie de un milion, doua milioane de euro pentru punerea in valoare a Cetatii Orastiei", a precizat cercetatorul. Castaian a mai spus si ca lucrarile de conservare realizate cu aproape un deceniu in urma au fost fara rezultat.
"S-au facut lucrari de conservare cu un deceniu in urma, dar fara nici o finalizare. Cei care au lucrat nu au prevazut exact principalul obiectiv, adica valorizarea turistica a cetatii. S-au antrenat aici, probabil, iar acum executa lucrari la cetatea de la Deva", a conchis Castaian.

Campanie
Descoperiri pretioase
Campania de cercetari arheologice inceputa in 1992 a dus la descoperirea unui edificiu extrem de pretios. Este vorba despre o capela circulara (rotonda) mai veche decat bisericile existente in interiorul cetatii propriu-zise. Potrivit datarilor, rotonda are o vechime de 1.000 de ani si era folosita doar de familiile nobiliare care dominau la acea vreme, ca influenta, zona Orastiei.

S-au facut lucrari de conservare cu un deceniu in urma, dar fara nici o finalizare. Cei care au lucrat nu au prevazut exact principalul obiectiv, adica valorizarea turistica a cetatii. S-au antrenat aici, probabil, iar acum executa lucrari la cetatea de la Deva."
Mihai Castaian

Cele mai citite

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă