– Societatea care a cumparat fosta exploatare miniera din Rodna a dat faliment.
Directia generala a finantelor Publice Bistrita-Nasaud a anuntat, ieri, ca in 25 august va scoate la licitatie bunurile societatii comerciale SC Belluno" SRL, cea care a cumparat in 2002 fosta mina din Valea Vinului, inchisa in 1998 prin hotarare de guvern. Decizia a intervenit pe fondul acumularii de catre societate a unor datorii mari. Mai mult, administratorul societatii a fost trimis in judecata de catre procurorii bistriteni pentru operatiuni fiscale ilegale, prin care a prejudiciat bugetul de stat.
Bunurile scoase la licitatie la sfarsitul acestei luni sunt evaluate la 381.000 de lei, fara TVA, si constau in doua cladiri de birouri, un atelier mecanic, un atelier de reparatii, o statie de compresoare, un atelier din lemn si doua magazii. Toate sunt localizate in localitatea Valea Vinului, practic la sediul fostei exploatatii miniere. Licitatia va avea loc in 25 august in localitatea Sangeorz-Bai. Bunurile imobile sunt ipotecate in favoarea unei banci.
Mineritul din Bistrita-Nasaud si-a dat obstescul sfarsit in 2006, odata cu disponibilizarea a 39 de mineri din ultimii 150 ramasi in sistem, doar pentru a lucra la securizarea exploatarii miniere din Rodna, precum si la conservarea si ecologizarea zonei. Dupa o viata in care au scormonit maruntaiele muntelui, minerii sunt acum fie someri, fie pensionari. De pe urma disponibilizarii s-au ales cu un pumn de bani, dar au ramas fara nici o directie. Oameni care au crescut si muncit in mina, se vad acum nevoiti sa se reprofileze, demers extrem de dificil si cu un impact major asupra comunitatii locale.
Somaj
Potrivit primarului comunei Rodna, Alexandru Nascan, pe langa minerii disponibilizati, in comuna Rodna mai exista circa 3000 de oameni apti de munca si care nu au serviciu. Daca jumatate sunt plecati in strainatate la munca, ceilalti taie frunza la caini. Fosti mineri, ramasi rapid fara economiile provenite din platile compensatorii, pentru ca nu au stiut sa investeasca acesti bani, au ramas fara nici o sursa de venit. La data inchiderii minei, singurele locuri de munca pentru care minerii puteau opta erau in cadrul societatilor care se ocupau de exploatatiile forestiere, insa si ele dau faliment una dupa alta. Cea mai importanta este executata silit de DGFP chiar in aceste zile.