Școlarii de clasa a II-a sunt cei mai mici care susțin Evaluarea Națională.
Înaintea lor, testările au fost susținute de elevii din clasele a VI-a și a IV-a.
După ce au susținut, ieri, proba scrisă la limba română și limba maternă, la aceleași materii, elevii de clasa a II-a vor susține, astăzi, proba de citit.
Mâine este programată proba la Matematică, în timp ce, vineri, elevii care provin din rândul minorităților naționale vor susține proba de Limba română, atât scris, cât și citit.
Regulament
Ministerul Educației a anunțat, înainte de startul testărilor, că toate probele Evaluării Naționale se vor susține cu prezență fizică.
„Toate probele se susţin cu prezenţă fizică, indiferent de scenariile în care se află unităţile de învăţământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi”, precizează Ministerul Educaţiei.
Testele sunt elaborate de Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.
Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea naţională la clasa a II-a, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea naţională la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a.
Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test.
„Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate”, mai precizează ministerul de resort.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la sfârșitul săptămânii precedente, că, după reluarea orelor în şcoli, 270 de elevi s-au infectat cu noul coronavirus, dintre care 40 în Capitală, proporţia infectărilor fiind de 1 la 10.000 din totalul celor 2,7 milioane elevi care au putut merge la şcoală.