Presedintele Basescu da asigurari ca extinderea conflictului din Georgia spre Moldova nu se va intampla, dar, daca bulgarele s-ar rostogoli si ar include Transinistria, Romania este decisa sa ia o pozitie mai transanta decat a facut-o in cazul Georgiei. Michael Radu, expert al Institutului pentru Politica Externa din Philadelphia, atrage insa atentia ca "Romania nu va putea decat sa protesteze, pentru ca nu are tratat de alianta cu Moldova".
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, in cadrul unei intalniri cu tinerii prezenti la scoala de Vara a romanilor din comunitatile din jurul Romaniei, ca "Moldova nu este in pericolul de a fi implicata intr-o situatie similara celei din Georgia" si ca "nu exista un risc in momentul de fata". Analistii sustin ca eventualitatea declansarii unui confict similar cu cel din Georgia la granitele Romaniei este doar o posibilitate teoretica, care insa trebuie luata in seama. Fostul ministru de Externe Adrian Severin ne-a spus ca, incepand de la Kosovo, toate conflictele similare constituie precedente si ignorarea acestui lucru nu este decat o formula de amagire. Pe de alta parte, Michael Radu, expert la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia, ne-a explicat ca, "desi Transnistria este sub control rusesc, ca si Abhazia sau Osetia de Sud, diferenta este ca nu are frontiera cu Rusia, ci cu doua tari ingrijorate de precedentul oset" – respectiv cu Republica Moldova si cu Ucraina.
In acest context, Michael Radu argumenteaza ca "anexarea directa de catre Rusia este mai putin posibila, probabilitatea fiind ca va ramane si va fi incurajata sa ramana «doar» o sabie a lui Damocles la adresa Moldovei si Ucrainei". In acelasi sens, analistul de politica externa Nicu Popescu considera ca "in Transnistria exista un consens ferm in privinta folosirii unor metode nemilitare, de aceea solutia va fi una politica". In plus, Nicu Popescu socoteste ca escaladarea conflictului in Georgia "este tipul de lectie pe care o da Rusia pentru a arata ca poate folosi mijloace militare ca sa-si asigure supematia in spatiul ex-sovietic si pentru a preveni orice apropiere de NATO sau de UE".
Cu toate ca declansarea unui conflict transnistrean in apropierea granitelor Romaniei pare indepartata, in cazul unei eventuale interventii ruse in aceasta regiune Bucurestiul nu va avea multe optiuni la indemana. Expertul Michael Radu crede ca "Romania nu va putea decat sa protesteze, pentru ca nu are tratat de alianta cu Moldova, iar Transnistria nu a fost niciodata, legal, parte din Romania".
La randul sau, Adrian Severin argumenteaza ca marja de manevra pe care o are Bucurestiul este foarte mica, de aceea "Romania nu poate sa actioneze decat in cadrul organizatiilor in care este membra, dar problema este ca pozitia Bucurestiului in NATO si in UE este derizorie". In aceasta situatie, adauga fostul ministru de Externe, oricate strategii ar exista, Romania este prea putin importanta pentru cele doua structuri din care face parte si ii va fi dificil sa le puna in practica. Expertul de la Philadelphia vede insa o solutie intr-o eventuala apropiere de Ucraina pentru a contracara pericolul rus. Cu toate acestea, in cazul in care acest lucru nu s-ar intampla, "Moldova este, probabil, destinata sa ramana satelit rus si o noua cortina de fier se formeaza pe Prut".