Un artist din Republica Moldova a parcurs pe jos, cu doar o bucata de mamaliga in desaga, distanta de la Chisinau la Cucuteni, judetul Iasi, unde a participat ieri la deschiderea Simpozionlui International de Arte Vizuale.
Organizatorii celei de-a saptea editii a Simpozionului International de Arte Vizuale "Cucuteni 2008" au fost ieri, la deschiderea evenimentului, martorii unei intamplari inedite. Maestrul Ghenadie Popescu de la Chisinau a venit pana in comuna ieseana pe jos. Cu o bucata de mamaliga in desaga plina de lucrari de mare valoare, Ghenadie Popescu a parcurs distanta in sase zile. "Se doreste a fi o ironie trista referitoare la situatia din Republica Moldova. Este un simbol al rabdarii.
A tras pe rotile un fund de lemn pe care a asezat o mamaliga. Totodata, costumul in care s-a imbracat a fost realizat tot de el, din sacose cu care de obicei se merge la piata. Lucrarea sa face parte din proiectul axat pe culoarea galbena", a declarat Ionela Mihuleac, presedintele Asociatiei "Ars Continua", organizator al evenimentului. "Prin gestul meu, doresc sa arat lumii intregi cum mamaliga moldoveneasca se taraie sa supravietuiasca printre bogatii Europei, chiar daca valorile din Republica Moldova exista si ele sunt certitudini pentru toata lumea. Este si un afront adus conducerii de la Chisinau care lupta pentru rusificarea locuitorilor acestei tari si departarea de tot ce inseamna civilizatie si progres", a precizat Ghenadie Popescu, in originalul sau costum.
Miniexpozitii de fotografii, ceramica, activitati de atelier, seri cu vizionare de filme si surprize muzicale reprezinta doar cateva dintre activitatile pe care Asociatia "Ars Continua" le va desfasura timp de doua saptamani in cadrul simpozionului "Cucuteni". Deschiderea evenimentului a fost marcata si de vernisajul expozitiei Tasi Iosif stefan, din Timisoara, expozitie gazduita de Galeria de Arta "Cucuteni", la care s-au adaugat si alte miniexpozitii, precum cele de fotografii si instalatii, semnate de artistii Alina Bondrea din Cluj Napoca, dar si cele de ceramica realizate de un grup de copii de la scoala Valea Lupului. "Tema evenimentului reprezinta concretizarea unei idei lansate la editia trecuta. Chiar la finalul simpozionului din 2007 a aparut pe cer un curcubeu. De aici vine si «Rogvaiv»", a explicat Ionela Mihuleac.