Cu doua decenii in urma judetul Vaslui era campion pe tara la nasteri. Astazi cadrele medicale din maternitati isi amintesc cu nostalgie de vremurile cand aveau de munca de dimineata pana seara. De la 11.000 de copii pe an, cati se nasteau in perioada 1980-1989, s-a ajuns la 5.400 in 2007. Expertii sustin ca natalitatea va continua sa scada.
Dupa decretul din 1966, care interzicea avorturile, judetul Vaslui s-a instalat pe primul loc in tara la capitolul "nasteri". Asa se face ca in perioada anilor ‘80 se nasteau in jur de 11.000 de copii pe an, iar Vasluiul era considerat raiul nasterilor in Romania. Multe sate aveau mame-eroine, cu 7,8 sau 10 copii. La Revolutie, in judetul Vaslui se nasteau in jur de 10.500 de copii. O data cu democratia si legalizarea avorturilor a scazut si numarul nasterilor. In 1991 s-au inregistrat la maternitati doar 7.000 de nasteri, in timp ce in 1997 s-au nascut in jur de 6.000 de copii. In 2007 mamele din judetul Vaslui au adus pe lume doar 5.500 de copii, cel mai mic numar de nasteri din istoria contemporana a judetului. si, lucrurile nu se opresc aici.
In primul trimestru din 2008 numarul nasterilor a scazut cu 43 fata de perioada similara a anului trecut, rata natalitatii ajungand la 11,9 la mie.
Observatorii acestui fenomen considera ca sunt mai multe cauze care au condus la aceasta situatie, cu efecte negative pentru anii urmatori. "In primul rand, este vorba de emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei.
As adauga aici un lucru deloc de neglijat, si anume cheltuielile tot mai mari pentru cresterea si educarea copiilor, dar si incertitudinea si stresul", a spus un psiholog vasluian. Tot mai putine cupluri isi doresc mai mult de unul sau doi copii. Grav este ca 70% dintre cupluri au declarat ca nu doresc deloc copii, lucru care va avea consecinte catastrofale asupra fenomenului de imbatranire a populatiei. Sunt luate in calcul de catre aceste cupluri mai multe aspecte, printre care si cele financiare. Ca situatia este foarte grava o arata statisticile Directiei Judetene de Statistica. In 2007 in jude-tul Vaslui au murit 5.100 de persoane, un numar aproape egal cu cel al nasterilor – 5.400, cu un spor natural de 300 de persoane. Foarte putin, spun specialistii.