» Statul nu se da in laturi sa incaseze Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pe seama actiunilor umanitare desfasurate cu scopul de a-i ajuta pe cei afectati de inundatiile din acest an.
» Viciile legislative le dau de furca societatilor de telefonie cand vine vorba de includerea TVA in suma donata pentru sinistrati, la ultimul teledon.
» Ministerul Economiei si Finantelor refuza sa vorbeasca despre TVA aplicata actiunilor umanitare din "lipsa de informatii".
Ultimul teledon organizat in Romania de Realitatea TV si UNICEF pentru ajutorarea sinistratilor afectati de inundatiile din acest an, unde s-au strans peste 500.000 de euro, potrivit organizatorilor, ingroasa si baierele bugetului de stat prin Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aplicata SMS-urilor prin care se pot face donatii. In lipsa unei legislatii coerente, o parte din banii colectati din TVA va continua sa ajunga la bugetul de stat, in conditiile in care liniile vor ramane deschise timp de o luna.
Initial, organizatorii au anuntat ca pentru toate donatiile, atat prin telefon, cat si prin SMS, se percepe TVA, insa lucrurile s-au intamplat diferentiat. In cele din urma, singura companie care intr-adevar a perceput TVA pentru sumele donate a fost Cosmote. Oficialii companiei sustin ca "sistemul de colectare a donatiilor fara TVA este in curs de implementare pentru numerele cu care se colecteaza donatii umanitare". De aceea, reprezentantii Cosmote vor plati TVA colectata din aceste donatii Ministerului Economiei si Finantelor, conform procedurilor in vigoare.
Pe de alta parte, reprezentantii Orange, Romtelecom si Vodafone ne-au declarat ca sumelor care au fost donate prin teledon nu li se aplica TVA, insa fiecare companie avanseaza motive diferite. Orange invoca facilitatile existente in Codul Fiscal, potrivit carora donatiile nu fac parte din sfera de aplicare a TVA. In plus, compania Orange mentioneaza ca, pentru aceasta actiune umanitara, a actionat "ca un colector de fonduri (care vor fi distribuite sinistratilor), si nu ca un prestator de servicii". Reprezentantii Romtelecom au o alta explicatie. Ei afirma ca au semnat un contract cu UNICEF, unul dintre organizatorii evenimentului, prin care compania "a donat serviciile". Pentru aceasta donatie, nu se percepe TVA.
La randul lor, oficiali ai companiei Vodafone ne-au spus ca "pentru SMS-urile caritabile trimise in reteaua Vodafone nu se percepe TVA", mai precis, "suma facturata reprezinta doar contravaloarea donatiei, costul trimiterii SMS-ului fiind suportat de Vodafone si deci acesta este zero pentru client". Mai mult, oficialii companiei afirma ca sustinerea unui teledon umanitar inseamna, in plus, alocarea de resurse umane si financiare pentru asigurarea bunei functionari a campaniei, lucruri pe care Vodafone le-a pus la dispozitie gratuit.
Ministerul Economiei si Finantelor ezita sa ia o pozitie oficiala in aceasta chestiune, precizand ca "nu dispune de informatii conform carora societatile de telefonie ar percepe TVA aplicata la donatiile efectuate la teledon".
La randul sau, economistul Ilie serbanescu sustine ca "statul roman poate face acte umanitare de la buget tocmai fiindca are la indemana sumele colectate din taxe si impozite". In plus, adauga Ilie serbanescu, statul nu este interesat sa scuteasca de TVA societatile de telefonie implicate in astfel de actiuni umanitare pentru ca "actul economic trebuie sa-si urmeze cursul".
» AMBIGUITATE
In urma donatiilor facute pentru sinistrati in 2005, Ministerul Finantelor a incasat circa 10.000 de euro din TVA aplicata sumelor stranse. Pe atunci, finantistii dadeau vina pe companiile de telefonie mobila care si-au platit contributia la buget sustinand ca, desi s-au incasat banii, "statul nu a cerut niciodata TVA pentru donatiile prin telefon". Din vina unei legislatii prea putin clare, toate companiile de telefonie care s-au implicat atunci in aceasta actiune umanitara au fost obligate sa dea statului TVA aferenta. In cele din urma, suma colectata din donatii telefonice a fost inapoiata donatorilor.