Va amintiti de Fannie si Freddie? Cele doua negustorese americane de ipoteci despre care scriam pe 19 iulie ca sunt la mare ananghie…
Ei bine Fannie Mae tocmai si-a anuntat investitorii ca va reduce de cinci ori valoarea dividendelor, de la 25 la doar cinci centi pe actiune. Nu e singura reducere: dividendele anuntate in decembrie erau de 50 de centi. Vestea proasta vine dupa alta de acum doua zile, care i-a lasat pe multi cu gurile cascate: pierderi de trei ori mai mari decat cele anticipate de analisti, insotite de avertismentul ca cea mai grava criza de la cea din anii 30’ se adanceste. Fannie si surata ei Freddie Mac au pierdut anul acesta peste 80% din pretul actiunilor si cauta cu disperare bani sa finanteze ipoteci si garantii imobiliare de 5,2 trilioane de dolari. Doar in trimestrul doi pierderile se ridica la 2,3 miliarde de dolari, iar trezoreria americana se da de ceasul mortii sa gaseasca bani, pana la 30 de miliarde de dolari, estimeaza analistii, pentru reanimarea celor doua companii. "Va fi rau, se va adanci si va dura mai mult decat si-au imaginat", a turnat gaz peste foc un analist din Virginia, citat de Bloomberg.
Disperati, executivii de la Fannie si-au parasit fotoliile, pana recent comode, si au plecat prin lume dupa bani. CEO-ul Daniel Mudd a reusit sa stranga, in ultimul an, vreo 14 miliarde, dar e insuficient, se pare, pentru conturile secatuite ale companiei. Asa ca omul si-a imbarcat iute directorii in avioane si i-a trimis in Asia sa calmeze investitorii. Freddie, la randul sau, a avertizat ca va taia cel putin 80% din valoarea dividendelor si va reduce cumparaturile de ipoteci pana cand va reusi sa mai stranga ceva bani. Cele doua companii create de guvernul american cu scopul de a stimula finantarea ipotecara detin sau garanteaza, potrivit Bloomberg, 42% dintr-o piata de 12 trilioane de dolari. Problemele lor au aparut o data cu declansarea crizei ipotecare din SUA si s-au adancit pe masura ce a crescut numarul celor care nu au reusit sa isi mai plateasca datoriile pentru casele cumparate cu bani imprumutati.