13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai mult lapte, mai putine lactate

Mai mult lapte, mai putine lactate

» Reprezentantii APRIL considera ca pana in toamna nu exista motive intemeiate pentru majorarea pretului la lapte.

» In iunie a scazut si productia de branzeturi, desi in aceasta perioada ar fi trebuit sa se lucreze pe stoc pentru toamna.

In luna iunie 2008, cantitatea de lapte colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut fata de luna precedenta cu 1,3%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In aceeasi perioada, productia de produse din lapte a scazut, pentru laptele pasteurizat, smantana si iaurturi scaderea fiind explicata de procesatori prin faptul ca populatia consuma mai putine astfel de produse vara.

Scaderi de productie
Cantitatea de lapte de consum a scazut cu 10,3% in luna mai fata de luna precedenta. Productia de smantana a avut o tendinta descendenta, cu 6,3%. Productia de iaurt, iaurt de baut si altele a scazut in iunie fata de luna precedenta cu 14,6%. Productia de branzeturi a scazut in luna iunie  cu 6,7%, iar cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca a avut aceeasi tendinta descendenta, detinand o pondere de 88,9% din productia totala de branzeturi. "Scaderile de productie la produsele proaspete sunt normale pentru aceasta perioada de vara.

Mai putin obisnuita este scaderea productiei la branzeturi, unde de obicei vara se lucra pe stoc, productia urmand sa fie valorificata toamna-iarna. Probabil, scaderea este explicabila prin existenta unui mare producator de branzeturi, care duce intreaga productie in Grecia, cantitatea respectiva nemaifiind inregistrata in Romania.  Singura crestere din luna iunie fata de mai este la unt, insa cantitatea nu este una semnificativa (17 tone), in Romania nemaiexistand decat patru fabrici de unt", a declarat  Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Stagneaza preturile
In semestrul I, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2007, cantitatea de lapte  colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 17.691 tone (3,1%). Toate produsele procesate din lapte au inregistrat cresteri semnificative. "Anul acesta a fost un an bun din punct de vedere al agriculturii. Comparativ cu 2007, a existat suficient nutret. Cat priveste preturile la lapte, pana in octombrie nu exista motive de majorare a acestora. Poate doar daca vom asista la scumpiri consistente la energie electrica, gaze, combustibili, si se va depasi un anumit plafon, vor aparea si scumpiri. In iunie, cand s-au scumpit utilitatile, pretul la lapte nu a crescut, din contra, a inregistrat o mica scadere de 1-1,3%", a mentionat reprezentantul APRIL.

Cele mai citite

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă