Fermierii romanii primesc de sapte ori mai putini bani decat media UE.
Romania a cerut marirea de cinci ori a sumelor de la CE.
Ingrasamintele nu mai depind de subventiile la gaze.
Desi va fi un an agricol bun, fermierii vor beneficia de finantari europene si pretul ingrasamintelor a crescut, profiturile companiilor producatoare de ingrasaminte chimice din Romania vor continua sa depinda de politicile guvernamentale, potrivit analistilor Erste Bank. Scumpirea gazului natural a urcat costurile producatorilor de ingrasaminte, insa Guvernul a majorat subventiile la 40 de euro pe mia de metri cubi, de la 17 euro pe mia de metri cubi. Totusi, spun analistii Erste, in practica, ajutorul primit este cam de 26 de euro pe mia de metri cubi si nu mai reprezinta in acest moment o conditie a supravietuirii, deoarece si ingrasamintele s-au scumpit. Un motor al industriei va fi dezvoltarea agriculturii, care depinde, la randul ei, de bani europeni.
In acest moment, suma medie primita de fermieri sub forma de grant (imprumut nerambursabil) european este de 50 euro/hectar, de sapte ori mai mica decat media UE, de 350 euro/hectar. Romania a cerut CE o marire a sumelor acordate agriculturii, pana la o medie a granturilor de 250/ha, care ar impulsiona si sectorul ingrasamintelor. Deocamdata, si suma de opt miliarde euro pe care o pot primi fermierii din fonduri europene creeaza un context favorabil industriei, spun analistii Erste. Executivul trebuie sa sprijine piata ingrasamintelor din Romania in primul rand pentru potentialul agricol ridicat al tarii noastre, care "in sase ani are posibilitatea sa ajunga printre cei mai mari producatori agricoli din Romania", considera Erste Bank.
O alta problema este galopul scumpirilor ingrasamintelor, care a inceput in august 2007, iar de atunci pretul acestora a crescut de la 140% pana la 170%. Tendinta ascendenta a continuat si in prima jumatate a anului curent, cu majorari intre 30% si 60%. Motivele principale pentru aceasta explozie a pretului fertilizatorilor sunt criza mondiala de alimente si perspectivele de scumpire a utilitatilor (pretul gazelor), au afirmat analistii Erste.
Producatorii de fertilizatori din Romania folosesc intre 20% si 25% din productie pentru piata autohtona, in contextul in care agricultorii romani folosesc numai 30-40 kg/hectar, de 5 ori mai putin decat media tarilor vest-europene, de 150-200 kg/hectar. Principalii jucatori de pe piata romaneasca sunt Azomures (detinut de compania turca Trasworld Fertilizers Holding), patru companii din cadrul Interagro (detinute de Ioan Niculae) si Doljchim Craiova (companie subsidiara Petrom).