Batman este una dintre cele mai sugestive parabole cinematografice "made in Hollywood". Lupta purtata de fortele binelui si ale dreptatii impotriva celor ale raului denota evidente inflexiuni morale care au marcat, de-a lungul anilor, milioane de spectatori tineri si varstnici.
Ultima pelicula lansata pe tema aventurilor omului-liliac a fost apreciata de o buna parte a criticilor si spectatorilor drept cea mai buna a intregii serii, astfel ca m-am decis sa vizionez filmul. Urmarindu-l, gandurile mele s-au indreptat – inevitabil, s-ar zice – catre Romania, amenintata, la randul ei, de o pleiada de personaje atat sanguinare, cat si absurde… ba uneori chiar ilare. Gotham-ul meu imaginar de pe Dambovita se contura atat de concret, incat am inceput sa denominez, in gand, principalii eroi negativi ai acestui Batman romanesc. Spectatorul autohton ar identifica, fireste, pe loc personaje precum Mumia Rosie, Colectionarul de Case, Motanul Dunarean, smecherul Gentilom, Doctorul Deceptie sau Mama Pistol. Plaiurile mioritice ar putea avea parte si de personajul fascinant de dezagreabil al Pinguinului, dar asta doar in eventualitatea in care Vadim Tudor reuseste sa supravietuiasca din punct de vedere politic.
Cat despre personaje demne de rolul lui Riddler, nu trebuie decat urmarita succint lumea sureala a programelor de televiziune din Romania pentru a decide – in functie de dimensiunea confuziei generale create – daca Ion Cristoiu este cel care merita rolul cu pricina sau, totusi, Valentin Stan. Din pacate, nu am putut identifica pe cineva demn de partea Jokerului – dar poate ma ajuta cititorii?! Fitecum, in lipsa unui candidat ideal, ne putem opri, deocamdata, asupra lui Viorel Hrebenciuc, al carui cinism jovial il califica barem la o auditie pentru complexul rol.
Cititorii se vor intreba, desigur, daca am uitat de presedinte? Imaginea lui Traian Basescu fiind distorsionata sapte zile pe saptamana, ramane un personaj greu de distribuit. Totusi, pare limpede ca rolul Jokerului nu i se potriveste, data fiind incapacitatea sa de a descinde in abisul moral al acestui personaj. I-ar putea reveni, ce-i drept, rolul eroului principal, insa cel al unui Batman vatamat, cu cel putin o aripa franta, aflat nu o data in plina prabusire in gol la incercarea de a apara cetatenii Gotham-ului de primejdii ineluctabile. Desigur ca Batman-ul neaos are, la randul sau, potential, dar si el se vede subminat permanent de altii. Pandantele primarului orasului si ale sefului de politie din Gotham le reprezinta, fireste, eurocratii de la Bruxelles si sefii acestora din statele-cheie ale UE. Dar in acest Gotham european proteguitorii publici se dovedesc intre timp sedusi de vorbele postise ale Pinguinului, drept care l-au trimis pe Batman intr-un indelung concediu fara plata.
Documentandu-ma pentru o noua carte, am purtat discutii cu numerosi functionari de la Bruxelles, in urma carora am ramas in repetate randuri frapat de faptul ca eurocratii erau perfect constienti de existenta unor personaje veroase in structurile de conducere din Romania, dar preferau sa nu ia in serios chestiunea pe motiv ca faradelegile acestora erau atat de evidente. In mod ciudat, cu cat erau mai vizibile faptele, mai notorii numele membrilor oligarhiei, cu atat mai dezarmati pareau serifii europeni. Au presupus, desigur, ca pitorestii potlogari vor disparea cat de curand. S-au inselat. Potlogarii asediaza intre timp toate bastioanele Gotham-ului romanesc, iar cetatea este la un pas de a cadea complet pe mainile raufacatorilor.
Povestea este clasica, morala ei de asemenea, doar ca de data aceasta cei buni sunt cei invinsi. S-ar zice ca momentul este propice pentru ca artistii romani sa imortalizeze bezna ce a cuprins Romania – sa ne amintim doar de conditiile adverse din Rusia anilor ’20 si de seria intelectualilor intrepizi care au captat inceputurile tiraniei staliniste in operele lor de arta. Prezentul romanesc abunda in fapte si fenomene epatante, iar literatii sau cineastii tarii dispun atat de factura, cat si de viziunea necesare crearii – pe hartie sau pe pelicula – a unor Povestiri din Canterbury sau a unei Mahabharata indigene.