Trei institutii publice de invatamant vor putea organiza bacalaureatul international si in Romania. Initiata de o organizatie nonprofit, dar recunoscuta de Ministerul Educatiei, aceasta diploma ar fi mai usor de acceptat de universitatile straine decat bacalaureatul romanesc.
Colegiul National "Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea, Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia si Colegiul National "Barbu stirbei" din Calarasi sunt cele trei licee de stat care au primit acordul pentru a putea incepe programul de organizare a examenului de bacalaureat international, diploma care ar avea o arie de acceptare mai mare decat bacalaureatul traditional. Programele-pilot incep din aceasta toamna si, daca primesc acreditare, liceele respective vor putea organiza examenul de bacalaureat international. Acest tip de examinare este organizat in Romania inca din 1997, insa de doar doua licee particulare din Capitala.
Elevii care doresc sa se in-scrie pentru un astfel de bacalaureat trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 16 si 19 ani si sa urmeze timp de doi ani cursuri speciale care se desfasoara in engleza, franceza sau spaniola. Examenul se va organiza in prezenta unor examinatori straini, dupa programe scolare diferite fata de cele nationale. Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea socoteste ca acest tip de examen se adreseaza, in primul rand, copiilor diplomatilor sau ai persoanelor care lucreaza in companii transnationale si care cunosc, pe parcursul scolarizarii, mai multe sisteme de invatamant. In plus, Mircea Miclea ne-a explicat ca elevilor care doresc sa studieze in strainatate li se recunoaste diploma de bacalaureat obtinuta in Romania, iar bacalaureatul international este "un fel de prestare de servicii.
Acesta poate fi introdus ca model, insa nu este o solutie pentru cresterea performantei elevilor romani". La randul sau, seful Biroului de Presa al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, sustine ca bacalaureatul international este "o forma alternativa la bacalaureatul clasic, convenita de mai multe state si recunoscuta de acestea, dar care nu este organizata de Ministerul Educatiei". Principalul avantaj al acestui tip de examen este, in opinia Ministerului Educatiei, faptul ca "ii scapa pe elevii care vor sa studieze in strainatate de corvoada echivalarii diplomelor de bacalaureat".
Liceele care fac parte din reteaua scolilor ce sunt acreditate sa sustina bacalaureatul international trebuie sa plateasca taxe de peste 7.000 de euro anual, iar elevii trebuie, la randul lor, sa achite circa 450 euro pentru participarea la examen. Ministerul Educatiei ar fi rezervat anul acesta, potrivit agentiei NewsIn, aproximativ patru milioane de euro pentru introducerea programelor de bacalaureat international in 100 de licee de stat. Daniel Tomoni ne-a spus insa ca "rolul Ministerului Educatiei este periferic; nu ne ocupam nici de subiecte, nici de organizare, ci doar oferim sprijin logistic". In ceea ce priveste taxele foarte mari care trebuie achitate, Daniel Tomoni sustine ca cei care trebuie sa le plateasca sunt copiii, nu Ministerul Educatiei. Pe de alta parte, Mircea Miclea afirma ca interesul copiilor pentru acest program ar fi ridicat in masura in care ministerul plateste.
Bacalaureatul international este un program implementat la Geneva in 1968 de catre o organizatie nonprofit, iar potrivit site-ului acesteia, diploma este recunoscuta de Ministerul Educatiei din Romania si ofera aceleasi drepturi ca si bacalaureatul national. Din reteaua de institutii de invatamant care organizeaza acest tip de examen fac parte peste 2.300 de licee acreditate in 129 de tari.