Stafeta 4×400 metri a Statelor Unite ale Americii, campioana olimpica la Sydney, in 2000, a fost descalificata ca urmare a dopajului pe care unul dintre membrii echipei, Antonio Pettigrew, l-a recunoscut, a anuntat Giselle Davies, directoare de comunicare a Comitetului International Olimpic (CIO).
Potrivit AFP, Pettigrew a recunoscut ca s-a dopat la sfarsitul lunii mai, in cadrul procesului antrenorului Trevor Graham, si a inapoiat medalia de aur castigata. Alti doi membri ai stafetei americane, fratii Alvin si Calvin Harrison, fusesera deja suspendati pentru dopaj, insa dupa Jocurile Olimpice de la Sydney. Un alt atlet, Jerome Young, a primit si el o suspendare pentru dopaj, dar sanctiunea sa nu a amenintat titlul olimpic american, pentru ca el fusese doar rezerva in acea cursa. Cvintuplul campion olimpic Michael Johnson, singurul reprezentat al stafetei americane de 4×400 de metri care nu a fost implicat intr-un caz de dopaj, a anuntat ca va inapoia medalia, dupa depozitia lui Pettigrew.
Comisia executiva a CIO, care a luat decizia de descalificare a echipei americane, nu a precizat cui va reveni medalia olimpica retrasa stafetei din Statele Unite. La cursa din 2000, echipa Nigeriei a terminat pe pozitia secunda. "Ca si in cazul lui Marion Jones, comisia de disciplina studiaza rapoartele anchetei in afacerea Balco, pentru a stabili daca si alti atleti sunt implicati in cazuri de dopaj", a spus oficialul CIO, precizand ca forul olimpic doreste sa finalizeze toate rezultatele de la Sydney in acelasi moment.
» In decembrie 2007, CIO a retras cinci medalii cucerite de americanca Marion Jones la Sydney si a anuntat ca decizia de reatribuire a lor nu va fi facuta publica in timpul Jocurilor de la Beijing. Principala problema tine de decernarea aurului in proba de 100 de metri, care ar fi trebuit sa-i revina sportivei elene Ekaterini Thanou, sanctionata si ea insa pentru dopaj, in 2004.