Ministerul Sanatatii se teme ca in zonele afectate de inundatii vor aparea boli digestive, epidemii de tifos sau de hepatita A.
Deocamdata, potrivit purtatoarei de cuvant a Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, "situatia este tinuta sub control si nu s-a raportat nici un caz de imbolnavire". Pericolul ar putea creste insa dupa retragerea apelor, daca animalele moarte nu vor fi luate din zonele inundate si incinerate. Cu toate ca directiile de sanatate publica judetene au administrat vaccinuri populatiei sinistrate, acestea nu ii protejeaza pe cei care continua sa bea apa din fantanile infectate sau sa o foloseasca la gatit. In plus, lipsa locuintelor si a adaposturilor, lipsa alimentelor sau eventuala contaminare a acestora amplifica pericolul de holera, febra tifoida, tetanos, dizenterie, antrax si chiar de meningita.
In Maramures, la Sighetu Marmatiei, 40.000 de persoane risca sa se imbolnaveasca din cauza ca, de circa o saptamana, au ramas fara apa potabila si menajera dupa ce statia de pompare a apei de la Craciunesti a fost inundata. In acest sens, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Horia Irimia, a declarat vineri ca repararea statiei este prioritara pentru a fi evitata imbolnavirea oamenilor.